S korupcí zatočíme! Už víme, jak, tvrdí poslankyně Langšádlová

Konec netransparentního přidělování dotací v krajích by měl zaručit zákon, který v pondělí představila poslankyně za TOP 09 a zároveň místopředsedkyně rozpočtového výboru sněmovny Helena Langšádlová. Návrh stanovuje pro krajské dotace podobná pravidla, jako mají ty ze státního rozpočtu.

660
reklama

"Návrh má omezit prostor pro korupci," prohlásila Langšádlová. V současné době mohou krajští politici rozdávat dotace podle své libovůle. Nemají totiž žádnou povinnost zdůvodňovat nebo vysvětlovat udělení či neudělení dotace. To znamená obrovský korupční potenciál, z veřejných rozpočtů plynou tak na podivné zakázky miliardy korun ročně.

Současný stav by měl návrh Langšádlové změnit. Stanovuje jasná pravidla pro zveřejňování informací o dotacích z krajského rozpočtu. Pravidla pro přidělování dotací by měla být objektivní. Kraj by měl zveřejnit účel, na který mohou být peněžní prostředky použity, odůvodnění, proč se kraj rozhodl danou oblast podporovat, okruh možných žadatelů a celkový objem finančních prostředků vyčleněných v rozpočtu na uvedený účel. Přístupné by měly být i podmínky pro poskytnutí peněžních prostředků, pravidla pro podání žádosti, vzor žádosti a obsah jejích příloh, kritéria pro hodnocení žádostí, lhůta pro podání žádosti a lhůta pro rozhodnutí o žádosti.

"Za porušení budou finanční sankce," podotkla Langšádlová. Ty by se mohly vyšplhat až na jeden milion korun.

Langšádlová se nedomnívá, že by její návrh zvýšil administrativní náklady krajům. Naopak si slibuje od zákona úsporu veřejných peněz. "Opatření se vztahují řádově na miliardy korun ročně, což není zanedbatelná částka. Pokud se korupce týká jen desetiny, pak by daňovým poplatníkům zachránila stamiliony korun za rok," uvedla poslankyně.

Její návrh podporuje i ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Sněmovna by se mu mohla věnovat na své schůzi v září. Platit by mohl od poloviny příštího roku.

Témata: korupce

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky