Ekonomika

Ilustrační fotografie

Na Domažlicku padly tresty za podvody při čerpání nemocenské

Ekonomika

Podmínečné tresty a náhrada škody. Tak zní verdikt Krajského soudu v Plzni nad čtyřmi obžalovanými, kteří podváděli při čerpání nemocenských dávek a odvolali se proti prvoinstančnímu rozsudku Okresního soudu v Domažlicích. Za podvod udělil soud tresty v rozmezí 6 měsíců až 2,5 roku s podmíněným odkladem na zkušební dobu 12 měsíců až 3 roky. Zároveň musí odsouzené osoby uhradit škodu způsobenou státu, její celkovou výši soud vyčíslil přesně na 728 984 korun. Praha 17. 2. 2016

Ilustrační fotografie

Ministerstvo pomáhá těm nejchudším

Ekonomika

Projekt „Potravinová a materiální pomoc nejchudším osobám“ vstupuje do další fáze. Distribuce prvních potravinových balíčků začala již na konci roku 2015 a setkala se s velkým zájmem charitativních organizací i samotných příjemců pomoci. Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR nyní na další pomoc vyčlenilo dalších více než 65 milionů korun.

Ilustrační fotografie

dTest: Aukce dodavatelů energií zná svého vítěze

Ekonomika

Rekordní počet registrovaných domácností, rekordní délka průběhu aukce a nejnižší cena na trhu. To je stručný popis aukce v první hromadné změně dodavatelů energií pořádané spotřebitelskou organizací v ČR. Modelová domácnost při přechodu na vítězný tarif ročně ušetří průměrně 1 941 Kč za elektřinu a 9 980 Kč za plyn. Vítězným dodavatelem se stala společnost Europe Easy Energy.

Ilustrační fotografie

Zákazníci e-shopů už nemusejí řešit spory u soudu

Ekonomika

Potíže, které mohou potkat zákazníky nejen e-shopů, bude od letošního února nově řešit nezávislý rozhodčí. Neuznané reklamace i další problémy tak budou řešeny mimosoudně, tedy snadno a především rychleji. Informuje Dostupnýadvokát.cz.

Petr Fiala /ODS/, předseda strany

Ekonomika

Schengen končí a vyloučení Řecka z EU je reálná možnost, varuje Fiala

V Praze se na jednání sešli zástupci zemí visegrádské čtyřky, Makedonie a Bulharska. Jedním z bodů jednání byla i migrační krize. Podle nich je potřeba mít připraven alternativní plán B. Ten by spočíval ve vybudování záložních schengenských hranic na jih od Maďarska. Podle předsedy ODS jsou však výsledky jednání zmatečné.

Ilustrační fotografie

Cena vody opět vzrostla. Jak ušetřit v koupelně

Ekonomika

I v letošním roce se většiny měst dotkne zdražování vody. V hlavním městě Praze si letos obyvatelé připlatí oproti loňskému roku o 1,73 % více, v Brně o necelé jedno procento. Zdražovat se bude i v severních Čechách, kde lidé za vodu platí jednu z nejvyšších cen v republice. Tyto změny se však nemusí projevit i na složenkách. Stačí uvažovat ekologicky a neplýtvat vodou. Více vám prozradí následující tipy, informuje Alcaplast.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Špatná zpráva pro motoristy: Ceny benzínu a nafty půjdou nahoru

Dobře prý už bylo, teď nás čeká zdražování pohonných hmot. Na čerpacích stanicích už je to vidět. Lidé tankují plné nádrže a berou si zásoby do kanystrů. Ceny benzínu a nafty jsou teď na úrovni cen před 10 lety. Poskočit mohou až o padesátník nahoru.

Ilustrační fotografie

dTest: Startuje systém řešení přeshraničních sporů online

Ekonomika

15. února spouští Evropská komise platformu, jejímž prostřednictvím mohou spotřebitelé řešit spory s obchodníky online. Usnadnit má především přeshraniční spory a odbourat obavu z nakupování u evropských obchodníků. Rozjezd se ale zdá přinejmenším rozpačitý.

Ilustrační fotografie

Koncem roku žilo v Česku 604 sto a víceletých občanů

Ekonomika

V prosinci 2015 bylo v České republice 604 příjemců důchodu, kteří v uplynulém roce oslavili buď rovných sto let, nebo na dortu sfoukli více než stovku svíček. Přesně 604 důchodových dávek tedy vyplatila Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) občanům – důchodcům, kteří mají v občanském průkazu uveden rok narození v rozmezí let 1907 až 1915. Převažovaly mezi nimi tradičně ženy, kterých k 31. prosinci 2015 bylo 526, mužů z uvedených ročníků narození pak bylo 78.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

V roce 2015 vzrostl počet zaměstnavatelů i pojištěnců

Více zaměstnavatelů, více zaměstnanců, za které jejich zaměstnavatelé odvádí pojistné. A rekordní příjmy z pojistného. Takto by se dal stručně charakterizovat uplynuvší rok 2015 z pohledu České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ).

Ilustrační fotografie

Přiměřená pokuta? Maximálně pár stovek, myslí si Češi

Ekonomika

Pokud jsme porušili pravidla, je běžné za to zaplatit pokutu. Tuto skutečnost přijímá naprostá většina Čechů. Více než polovina lidí myslí, že pokud je pokuta přiměřená, má význam. Pokud ale mají sami určit, jaká je odpovídající výše sankce, jsou ve srovnání s realitou hodně mírní – po hříšnících by chtěli maximálně pár stovek. Třetina respondentů by například jízdu načerno ocenila maximálně stovkou. Ještě benevolentnější jsou u pozdních plateb za telefon. Zjistil to průzkum agentury STEM/MARK pro společnost Home Credit*.

Ilustrační fotografie

Ceny pohonných hmot se opět snížily

Ekonomika

Spotřebitelské ceny vzrostly v lednu proti prosinci o 0,6 %. Tento vývoj ovlivnilo především zvýšení cen v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje a v oddíle alkoholické nápoje a tabák. Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v lednu o 0,6 %, což je o 0,5 procentního bodu více než v prosinci 2015.

Ilustrační fotografie

Dotace na kotel: Návod, jak získat peníze od státu

Ekonomika

Ministerstvo životního prostředí a Státní fond životního prostředí zahájili další kolo tzv. kotlíkových dotací. S podporou Evropské unie plánují vyplatit na dotacích na nové kotle až 9 miliard korun. Postup, jak zažádat o dotaci na nový kotel či zdroj vytápění, se ale liší podle toho, v jakém kraji žijete.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Tyhle obchody a hospody hazardovaly s naším zdravím

Další obchody a restaurace musela kvůli nevyhovujícímu stavu uzavřít Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Jen v letošním roce už přitom inspektoři zavřeli 27 provozoven. Kvůli špíně, myším nebo třeba plísni.

Ilustrační fotografie

KALKULAČKA: Nové tarify za elektřinu. Kdo zaplatí více?

Ekonomika

Plánovaná revoluce v platbách za elektřinu, která by se nově měla vypočítávat ne podle spotřeby, ale podle velikosti jističe, vyvolala velkou diskuzi. Už teď Energetický regulační úřad eviduje přes šest a půl tisíce připomínek. Jak dnes potvrdili jeho zástupci, musí v novém systému dojít k úpravám. Konkrétní změny zveřejní úřad koncem února. Některé z nich vám ale můžeme představit už teď...

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Minimální mzda dál poroste. Ministerstvo řeklo, jaký má cíl

Minimální mzda má od začátku letošního roku novou výši, od ledna se zvýšila o více než tisíc korun. Ministerstvo práce a sociálních věcí má navíc stanovený jasný cíl ohledně dalšího navyšování nejnižšího výdělku v nadcházejících letech. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy