České obchody jsou plné falšovaného medu! Inspekce si neví rady

České obchody čím dál tím více zaplavuje falšovaný med, obrana proti tomuto fenoménu je ale složitá, tvrdí Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Novináře o tom ve středu informoval náměstek inspekce Martin Klanica.

660
reklama

"My jako potravinářská inspekce kontrolujme kvalitu medu až u prodejců a výsledky těchto kontrol nejsou příliš uspokojivé. Dostáváme i celou řadu podnětů ke kontrolám u výrobců či dodavatelů. Problémem ovšem je, že toto je kontrolní doména Státní veterinární správy. Ta opakovaně pochybení nenachází, avšak naše vzorky přímo z obchodů ukazují něco jiného. Nedovedu si představit, že by samotní obchodníci do medu přidávali látky, které tam nepatří či med jinak upravovali," uvedl náměstek.

Má pocit, jako by veterinární správa výstupy SZPI ani nečetla. Potravináři přitom podle Klanicy objevují stále nové a nové metody, jak výrobci med falšují a upravují. "Bohužel, můžeme říci, že výrobci a dodavatelé medu jsou o krok až dva dopředu před kontrolními orgány," řekl Klanica.

Za špatnou kvalitou medu je podle SZPI zejména tlak na cenu. Podobně se vyjadřují i včelaři. "Nám by ani nevadilo, že se prodávají náhražky medu, ať už naše nebo zahraniční. Jen se jim nesmí říkat med a spotřebiteli musí být jasné, že si med nekupuje," uvedl za včelaře Rudolf Peleška.

Témata: ČOI

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky