Levnější jen na oko! Dodavatelé plynu podvádějí, zjistil dTest

Mnohé firmy, které dodávají plyn, neinformují zákazníky o cenách plynu, uvedl ve středu časopis dTest. Své tvrzení opírá o výsledek srovnání ceníků 28 společností, z nichž 11 uvádí neúplné ceny, což je v rozporu se zákonem.

reklama

Firmy podle průzkumu dTestu nejčastěji uváděly pouze část ceny za dodávku a vynechaly regulované ceny, uváděly ceny bez 20 % DPH, vynechaly poplatek za činnost operátora trhu.

"Zjištěná pochybení považujeme za velice závažná. Takový ceník je pro spotřebitele matoucí a může vést k rozhodnutím, která by jinak neučinil. To pravděpodobně některým společnostem vyhovuje," uvedl vedoucí poradenské linky dTest Lukáš Zelený. Časopis proto podá podnět Energetickému regulačnímu úřadu, který může za porušení zákona o ochraně spotřebitele udělit pokutu až do výše pěti milionů korun.

"Některé společnosti se zřejmě ve svém ceníku doslovně řídí energetickým zákonem, který jim ukládá povinnost zveřejnit ceny za neregulovanou část ceny - tzv. dodávku plynu. Ignorují přitom ustanovení zákona o ochraně spotřebitele, podle kterého musí při nabídce koncovým zákazníkům uvést celkovou cenu s již započtenými daněmi a poplatky. Toto potvrzují i existující judikáty," uvedl Zelený.

Časopis připomíná, že pro klienty je velmi obtížné se vyznat v cenících dodavatelů plynu kvůli existenci regulovaných a neregulovaných složek, a to i při korektním uvedení cen.

Témata: plynovody | dTest

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky