Vláda chce vysávat peníze ze státních podniků! Pomůže si zákonem

Možnost čerpat zisky ze státních podniků, jako jsou Lesy ČR nebo Budějovický Budvar, do státní kasy, projedná ve středu kabinet premiéra Petra Nečase (ODS). Norma by v případě schválení měla platit od letošního prosince, do konce roku by tak z českých lesů mohl rozpočet získat miliardu korun.

660
reklama

"Pro roky 2013 a 2014 je předpokládána částka ve výši čtyři miliardy korun," píše se v důvodové zprávě o dalších penězích, které by státní rozpočet mohl z Lesů získat.

Podle současné legislativy musí zisky zůstat v podniku, jsou tak pro vládu nedotknutelné. "Státní podnik už podle svého názvu a s ohledem na to, kým byl zřízen, je především podnikem státu a jako takový by měl určitým způsobem sdílet vývoj hospodaření státu jako celku a rovněž by měl adekvátně participovat na řešení těch situací, kdy stát čelí závažným problémům ekonomické povahy," píší úředníci ministerstva zemědělství.

Zákon počítá s tím, že zakladatel státního podniku (u Lesů ČR ministerstvo zemědělství) může rozhodnout o vytvoření nového "fondu zakladatele". Každý rok zakladatel určí, jaká část zisku se do fondu přesune. O tom, zda se peníze přelijí do státního rozpočtu, nebo zda je využije zase daný státní podnik, bude rozhodovat podle předložené novely vláda.

Ministr dopravy Pavel Dobeš (LIDEM) se již dříve nechal slyšet, že by peníze ze státních podniků využil na podporu výstavby dopravní infrastruktury. Naopak zemědělské odbory pod vedením Bohumíra Dufka by miliardy investovaly do údržby krajiny.

Mezi státní podniky s neregulovanými zdroji financí se kromě Lesů České republiky řadí také Státní tiskárna cenin, Česká pošta, Řízení letového provozu ČR, Vojenské lesy a statky ČR a národní podnik Budějovický Budvar. O převodu peněz se ale zatím uvažuje pouze u Lesů. "U ostatních podniků se nepředpokládá zřízení fondu zakladatele kvůli použití zisku na úkoly vykonávané podnikem a možnost zřízení fondu zakladatele bude zvažována až po další detailní analýze hospodaření u jednotlivých podniků v návaznosti na jejich plánovací dokumentaci," nechávají možnost převodu peněz i u ostatních podniků ministerští úředníci.

K zákonu neproběhlo žádné připomínkové řízení.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky