Nechcete, aby Drábek věděl, na co používáte dávky?

Boj o správu sociálních dávek se rozhořel v plné míře. Česká spořitelna sice vyhrála tendr na obsluhu takzvaných sKaret, konkurence ale nespí a snaží si své klienty udržet. Například klienti Poštovní spořitelny v těchto dnech obdrželi dopis, který poukazuje na negativa sKaret a účtů s nimi spojených.

reklama

Každý příjemce dávek, kterému byly dávky vypláceny na bankovní účet, se může rozhodnout, zda v tom chce pokračovat. Tím se vydání sKarty pro tyto lidi stává de facto zbytečným. Přesto ale bude karta vydána i těmto lidem.

Klientovi Poštovní spořitelny stačí pouze nahlásit, že chce ve vyplácení dávek na již zřízený účet pokračovat. Peníze tak budou chodit tak, jak je zvyklý a sKarta mu bude ležet nepoužitá na dně šuplíku.

Banka v dopisu klientům také vyzdvihuje výhody toho, když bude klient pokračovat v posílání dávek na jejich účet. Především klienta zaujme tato formulace: „Používání účtu karty podléhá bankovnímu tajemství – nikoho neinformujeme o účelu Vašich plateb.“

Právě shromažďování informací příjemců dávek u sKartových kont při České spořitelně a povinnost poskytovat je ministerstvu práce a sociálních věcí kritizoval veřejný ochránce lidských práv. Považuje to za nepřípustný zásah do soukromí, který nápadně připomíná Velkého bratra, na kterého si nejspíš chce hrát ministr Drábek.

Ani další výhody nevyužívání sKaret nejsou zrovna malé. Člověk nemusí měnit trvalé příkazy, inkasa nebo SIPO. Dále se nemusí učit nový PIN k další kartě. Dávky navíc může člověk vybrat do poslední koruny ve kterékoliv pobočce České pošty, což je nejhustší síť obchodních poboček v republice.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky