Ekonomika

Ilustrační fotografie

dTest: První krok k lepší srovnatelnosti nabídek dodavatelů energií

Ekonomika

Zástupci dodavatelů ve spolupráci s Evropskou spotřebitelskou organizací BEUC vydali doporučení, které stanovuje, co všechno by měly obsahovat nabídky dodavatelů energií. Děje se tak v reakci na fakt, že pro spotřebitele je obtížné porovnat nabídky na trhu a vybrat si nejvýhodnější produkt. Nabídky dodavatelů ani internetové srovnávače totiž neobsahují všechny potřebné informace.

Andrej Babiš

ČSSD vrací úder Babišovi. Chce ho donutit vzdát se Agrofertu

Ekonomika

ČSSD se chystá podpořit návrh změny zákona o střetu zájmů. Tento zdánlivě nenápadný úmysl bude mít ale dalekosáhlý dopad především na jednoho muže: Andreje Babiše. Ten by v příští vládě buď nesměl zasednout nebo by se musel vzdát obrovského majetku v podobě holdingu Agrofert. Informuje dnešní Právo.

Ilustrační fotografie

Nahradí nové technologie v blízké době zcela lidskou práci?

Ekonomika

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová zahájila 15. února konferenci Svět práce v 21. století, která se soustředila na vlivy technologických změn na pracovní trh, potažmo přímo na zánik pracovních míst v důsledku těchto změn.

Ilustrační fotografie

dTest: Čeká nás jednotná podoba vyúčtování dodávek energií?

Ekonomika

Vyznat se ve vyúčtování spotřebované elektřiny a plynu představuje pro většinu lidí problém. A to nejen pro české spotřebitele, ale i pro spotřebitele v ostatních členských zemích EU. Vyplynulo to z výzkumu Evropské komise. EU i ČR nyní uvažují o stanovení jednotné podoby vyúčtování dodávek energií. Co by mělo být ve vyúčtování uvedeno a na jaké informace máme právo?

Ilustrační fotografie

Dostaňte své peníze pod kontrolu. Pomůže vám finanční plán

Ekonomika

Jak vyplynulo z nedávného průzkumu ING Bank, tři ze čtyř Čechů, kteří si dávají novoroční předsevzetí, chtějí v nějakém ohledu zlepšit svou finanční situaci. Aktuální změny, jako je definitivní zrušení druhého pilíře důchodové reformy nebo změny v penzijním připojištění a doplňkovém penzijním spoření, jsou nyní o důvod víc, proč věnovat osobním financím pozornost. Užitečným nástrojem, jak dostat vlastní peníze pod kontrolu, je finanční plán. Někdo se do jeho tvorby pustí svépomocí, jiní zajdou do banky či spořitelny, další si domluví schůzku s finančním poradcem. Jak by měl správný finanční plán vypadat, aby skutečně plnil svůj účel, tedy především zhodnocoval vaše peníze? Podívejte se na několik rad odborníka, díky kterým budete vědět, na co si dát pozor a nenaletíte plánům šitým „horkou jehlou“.

Ilustrační fotografie

V Česku je celkem 7 010 čerpacích stanic. Pumpa je každých čtrnáct kilometrů

Ekonomika

V České republice je celkem 7 010 čerpacích stanic. Poprvé za posledních pět let jejich počet meziročně nevzrostl. Je jich dokonce o 3 méně než na konci roku 2014. Vyplývá to z nové statistiky Ministerstva průmyslu a obchodu. Česká republika je ale i tak v počtu pump evropským rekordmanem. A počet čerpacích stanic, které jsou veřejně přístupné všem řidičům, dále roste.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Nové tarify za elektřinu: Kolik zaplatíme? KALKULAČKA

Plánovaná revoluce v platbách za elektřinu, která by se nově měla vypočítávat ne podle spotřeby, ale podle velikosti jističe, vyvolala velkou nevoli. Energetický regulační úřad už eviduje tisíce připomínek. A nový systém se nezamlouvá ani politikům.

Ilustrační fotografie

Do 10 let bude většina lidí v civilizovaném světě vlastnit diamant

Ekonomika

Přes 70 % všech vytěžených diamantů nachází uplatnění v průmyslu a ve vědě. Ze zbylých necelých 30 % (esteticky dokonalé kameny) se vyrábějí šperky. Hlavním důvodem stále častějšího využití diamantů v průmyslu je velmi vysoká tepelná vodivost i skutečnost, že se jedná o jednu z nejpevnějších látek vyskytujících se na naší planetě. Diamanty například nahrazují křemíkové obvody a polovodiče. Poptávka roste také po diamantových špercích – a to i v Česku. Informuje ALO diamonds.

Ilustrační fotografie

Chcete pracovat z domova? Brzy to bude mnohem snazší

Ekonomika

Práce z domova, tzv. home office, má být brzy jednodušší a přístupnější více lidem. Má tomu pomoci novela zákoníku práce, která vychází vstříc zaměstnancům. Home office tak bude výhodnější, informují dnešní Lidové noviny.

Ilustrační fotografie

Jak si správně říct o vyšší plat?

Ekonomika

Jste spokojení se svou prací, ale nelíbí se vám plat? Říct si o přidání může být pro některé lidi opravdu těžké a část z nich se také bojí, že by o práci mohla přijít. Jak o vyšší plat požádat správně?

Ministerstvo zemědělství

Jurečka chce stavět přehrady. Nesmysl, bude to druhý tunel Blanka, varuje odborník

Ekonomika

Loňský rok se nesl ve znamení sucha a horka, spolu s rokem předchozím to byly nejteplejší roky za posledních 240 let. I proto se ministerstvo rozhodlo bojovat se suchem a vybudovat hned několik přehrad. Podle odborníka na zemědělství Františka Havláta je třeba udělat mnohem více než to, o čem rezort Mariana Jurečky zatím mluví.

Ilustrační fotografie

V Česku přibývají dobíjecí stanice pro elektromobily

Ekonomika

V České republice je v současnosti 248 dobíjecích stanic pro elektromobily a infrastruktura pro ekologická vozidla se rychle rozrůstá. Do konce letošního roku by jich mohlo přibýt několik dalších desítek. Svůj elektromobil si u nich aktuálně nabíjí 850 českých řidičů.

Zlato, ilustrační fotografie

Zlato: jediná jistota v dobách nejistých

Ekonomika

V současné nejisté ekonomické situaci a vývoji na finančních trzích je velmi obtížné najít prostředek, který přinese investorům určité zhodnocení. Je důležité, aby dané aktivum bylo bezpečné a nedocházelo k velkým výkyvům a případným ztrátám. Informuje Jakub Petruška, investiční analytik, Zlaťáky.cz

Ilustrační fotografie

Ekonomika

V příštích dvou letech hospodářský růst zpomalí a inflace pozvolna poroste

Česká ekonomika zažila loni jeden z nejúspěšnějších roků ve své porevoluční historii,“ tato slova zazněla z úst Miroslava Singra, guvernéra České národní banky, pod jehož záštitou letos v Kongresovém centru ČNB proběhl již čtrnáctý ročník jedné z předních akcí pro ekonomy a odborníky z oboru financí – CFA Society Forecasting Dinner 2016. Slavnostního večera pořádaného CFA Society Czech Republic se včera v Praze zúčastnilo více než 200 představitelů významných finančních a bankovních institucí působících v České republice. Zahraničním hostem byl americký makroekonom a prosazovatel teorie her, Brian D. Singer, CFA.

Ilustrační fotografie

Odborníci varují: Není důležité jen to, co jíte. Stejně tak záleží i na skladování potravin

Ekonomika

I přesto, že stále více lidí investuje do svého stravování a pořizuje kvalitní potraviny, často jejich výživovou hodnotu i trvanlivost snižují špatným skladováním. Díky řadě technologií a materiálů je přitom bezpečné uskladnění dnes mnohem jednodušší. Přečtěte si základní tipy a doporučení, jak uchovávat potraviny, a které obaly použít, abyste zachovali nejen chutnost, ale i bezpečnost jídla.

Ilustrační fotografie

Saudská Arábie a Rusko udělali první krok k zastavení poklesu ceny ropy

Ekonomika

Saudská Arábie a Rusko, dva největší světoví producenti ropy, se domluvili na stanovení limitů pro maximální denní produkci ropy, čímž učinili první koordinovaný krok směrem k zastavení poklesu ceny ropy. Saudská Arábie i Rusko denně vytěží dohromady přes 20 miliónů barelů této komodity. Po nich následuje USA s denní produkcí 9 miliónů barelů. Ačkoliv se jednání neúčastnil Írán (4. největší těžař s denním objemem 3,5 milionů barelů), jde o první koordinovaný krok směrem ke snížení převisu globální nabídky nad poptávkou za posledních 15 let. Cena ropy v prvních okamžicích oznámení schůzky posílila přes 6 procent, avšak WTI nebyla schopna se pevně usadit nad úrovní 30 USD za barel. Investoři nejsou přesvědčeni, že tato akce pomůže ukončit přebytek světové nabídky nad poptávkou. Informuje Michala Moravcová, analytik finančních trhů.

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty

KOMENTÁŘ Martina Pleštila, ředitele úseku investic, Broker Trust - Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli jen ve fondech kolektivního investování vloženo přes 938 miliard korun, což bylo meziročně o nevídaných 25 procent více. Jak při investování efektivně snižovat riziko ztráty? Podívejte se na šest praktických tipů.

Zdroj: MoneyMAG.cz

Další zprávy