Jde Kubicemu o nezávislou policii? Nevypadá to

Chrání ministr vnitra Kubice korupčníky? Skoro to tak vypadá. Alespoň podle stínového ministra vnitra Zdeňka Maršíčka (KSČM). Kubice se prý za každou cenu snaží odvolat policejního prezidenta Lessyho, za jehož působení se policie konečně pustila do velkých ryb z řad politiků.

660
reklama

A skoro to tak vypadá, že právě to Kubicemu vadí. Ministr střílí důvody pro odvolání jeden za druhým. „Jednou je jako důvod uváděna údajně špatně navrhovaná systemizace policie, jindy nepřiměřené odměny udělované policejním prezidentem podřízeným, pak údajné styky Lessyho s Morozem a další,“ praví Maršíček.

Ten Kubiceho zároveň kritizuje za jeho působení v řadách policie: „Vlivní politici, manažeři, ale také regionální politici jsou ve vazbě v souvislosti s obviněním z trestných činů korupce, zneužití pravomoci a finančních machinací. Ředitelé Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality a Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu potvrzují, že se jim v současných podmínkách lépe pracuje. Druhý zmíněný útvar také dosahuje nesporně lepších výsledků, než když mu velel současný ministr Kubice, který se tehdy potýkal s vnitřními problémy a nedobrými vztahy s ostatními celorepublikovými útvary“.

Ministr vnitra by měl hlavně mlčet, místo aby kritizoval Lessyho za údajné kontakty s Morozem. Sám má totiž máslo na hlavě: „Až úsměvná je kritika Lessyho za jeho údajné styky s Morozem. Stálo by možná za to nahlédnout do knihy návštěv Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, když mu velel Kubice, a možná bychom objevili ještě zajímavější jména osob, které ho jako ředitele útvaru navštěvovaly“.

Konání Kubiceho prý vypadá tak, že chce zabránit vyšetřování citlivých kauz. V poslední době jich totiž není málo. Janoušek, Parkanová, Rath, Kalousek. „Celé to budí dojem, že ministr vnitra Kubice nemá zájem na prošetřování citlivých kauz a snaží se odvádět pozornost jiným směrem,“ prohlásil stínový ministr vnitra.

Témata: policie

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky