Česko nebude dorovnávat nižší důchod Slovákům, 100 miliard navíc nemá

Slováci nezískají vyrovnávací příspěvek, který by jim za léta odpracovaná v bývalém Československu doplácela česká strana. V souvislosti s rozhodnutím Soudního dvora EU o tom v pondělí informovala mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) Viktorie Plívová.

660
reklama

"Tímto rozhodnutím říkáme Slovákům, že podávat v tuto chvíli jakoukoli žádost na Českou správu sociálního zabezpečení je zbytečné," řekla Mediafaxu Plívová a dodala: "Hlavním důvodem tohoto kroku jsou obrovské finanční náklady (až 100 miliard korun), které by hrozily v případě, že by Česká republika musela bez ohledu na občanství poskytovat vyrovnávací příspěvek ke všem nižším slovenským důchodům za doby odpracované v bývalém Československu."

Soudní dvůr EU se koncem června vyjádřil k předběžným otázkám položeným mu v reakci na předchozí nález Ústavního soudu Nejvyšším správním soudem v kauze Landtová. V tomto rozsudku potvrdil, že je v kompetenci ČR se rozhodnout, bude-li dorovnávat občanům České republiky nižší slovenské důchody, avšak pokud tak bude činit, musí stejně za nediskriminačních podmínek přistupovat i k občanům ostatních států EU.

"V souvislosti s rozhodnutím Soudního dvora EU bylo MPSV nuceno zrušit dosavadní úpravu k dorovnávání nižších slovenských důchodů, neboť - ve světle uvedeného rozhodnutí - byla zjevně diskriminační a v současnosti proto nemůže ČSSZ o žádostech rozhodovat kladně," dodala Plívová.

"Těch případů v Česku zase tolik není. Dorovnání důchodů za léta odpracovaná na Slovensku mělo přiznaných 118 lidí," uvedl pro Mediafax mluvčí ČSSZ Pavel Gejdoš a dodal: "Dalších 15 žádostí bylo nevyřízených, ty automaticky padají pod stůl."

Témata: důchody | slovensko

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky