Další způsob, jak vytáhnout z lidí peníze!

Nejmenší parlamentní strana LIDEM přišla na nový nápad, jak především z mladých lidí vytáhnout další peníze. Chtějí totiž označit každého řidiče, kterému bude indikována droga v krvi, za ovlivněného omamnou látkou. Jenže například THC se v krvi člověka udrží až jeden měsíc.

660
reklama

„Oproti současnému stavu chceme zavést tzv. analytický princip, který je zakotven v legislativě některých zemí (např. Německo, Belgie, Švédsko), dle kterého je řidič zakázanou látkou ovlivněn, pokud je přítomna v krvi. Nyní je potřeba po provedení stěru a odebrání moči a krve provést ještě znalecký posudek, který určí, zda je řidič látkou opravdu ovlivněn. To již nebude potřeba,“ hrdě prohlašují poslanci za LIDEM Dagmar Navrátilová a Jiří Rusnok.

Dobrý nápad se ale může rychle zvrtnout. Nikde nepíšou o tom, jak chtějí řešit problém spojený s užíváním marihuany, která je v ČR nejrozšířenější drogou a v krvi zůstává i několik dní po odeznění účinků. Podle studie projektu ESPAD má alespoň jednu zkušenost s užitím konopné látky 42% obyvatel! A mnoho z nich bude možná v budoucnu platit pokuty, protože budou za volantem podle zákona pod vlivem drog. Přitom účinky drogy již dávno pominou.

Na server grover.cz, který se tématu marihuany věnuje, se totiž dozvíte o indikaci z krve, že „tato forma testování se používá převážně pro potvrzení monitorovacího testu. THC je v krvi zjistitelné po dobu 5 dnů při jednorázovém užití a kolem jednoho měsíce při pravidelném (každodenním) kouření až 1 měsíc.“

Žádali jsme oba poslance o vyjádření skrze tiskového mluvčího strany LIDEM, avšak zatím nám nepřišla žádná odpověď, jak chtějí poslanci vyřešit tento problém.

Témata: drogy

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky