Cena zlata trhá rekordy

Cena zlata během pondělního obchodování překonala další rekord. Unce se dostala nad 1620 dolarů (27 482 Kč), informovala agentura Reuters.

reklama

Od začátku letošního roku spotová cena zlata vzrostla téměř o 14 procent, přispěly k tomu zejména obavy z dluhové krize v eurozóně. Během pondělí zlato přidalo jedno procento a dostalo se na 1 622,49 dolaru (27 524 Kč) za unci.

Investoři se k zlatu uchylují jako k bezpečné investici, reagují tak na poslední vývoj kolem otázky navýšení dluhového limitu Spojených států amerických. Prezident Obama se během víkendu sešel se špičkami Kongresu, prozatím se jim však nepodařilo dospět k dohodě.

Neúspěch rozhovorů by vedl k platební neschopnosti země, k snížení úvěrového hodnocení a poškodil by i postavení dolaru jako rezervní měny ve světě.

Ratingová agentura Standard & Poor's minulý týden zopakovala, že existuje 50procentní šance na snížení úvěrového hodnocení Spojených států amerických již v příštích třech měsících.

„Pokud Spojené státy americké zbankrotují, tak cena zlata poroste. Pokud se dohodnou, tak uvidíme, jak poměrně rychle bude zlato klesat,“ sdělil agentuře Reuters nejmenovaný obchodník.

Témata: zlato

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky