Ekonomika

Ilustrační fotografie

Je třeba snížit počet lidí na ohlašovnách a zabývat se seniory

Ekonomika

Trvalý pobyt na úřadech (ohlašovnách) má v současné době více než 380 tisíc lidí. Situaci je třeba vyřešit, lidé totiž tento institut často zneužívají a samosprávy nemají dostatečné nástroje, jak tomu zabránit. Co v dané věci chystá Ministerstvo vnitra, i mnoho dalších informací, zaznělo na Krajském setkání pro Královéhradecký kraj, které uspořádal Svaz měst obcí ČR. Debatovalo se také o stále vyšším věkovém průměru obyvatel České republiky a evropských dotacích.

Ilustrační fotografie

Ať ženy vaří a muži vydělávají, myslí si Češi. Souhlasíte s tím?

Ekonomika

Muž by měl doma zajišťovat drobné opravy, žena by se měla starat o děti. Názory na to, jaké role by měl vykonávat muž a jaké žena, se u Čechů příliš nemění. Zatímco ženu vidí spíš jako domácí puťku, muže označují za živitele rodiny a toho, kdo kvůli rodině nemá obětovat kariéru.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Tyhle patoky nám prodávali místo vína. Možná je máte doma i vy

Zakalené a plné nečistot, i takové víno můžete někdy najít na pultech obchodů a prodejci ho bez okolků nabízejí. Na takové výtečníky si čas od času došlápne Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) a na nekvalitní výrobky upozorní občany. Tentokrát šlo o šest nevyhovujících vzorků.

Ilustrační fotografie

Máte své dny? Dáme vám placené volno. Braly byste to taky?

Ekonomika

Zná to téměř každá žena, když se dostaví menstruace, nikdy to není nic příjemného. Některé navíc trpí silnými bolestmi, které je prakticky vyřazují z běžného života. Zaměstnavatelé v některých zemích berou nevyhnutelné ženské problémy v potaz a snaží se zaměstnankyním toto období co nejvíc ulehčit.

Angela Merkelová

Merkelová selhává, stáhne s sebou i zbytek Evropy, varuje americký deník

Ekonomika

Výsledky německých regionálních voleb ukázaly, že voliči jsou nespokojeni s politikou německé kancléřky Angely Merkelové a obrací se tak na jiné strany, z nichž největší úspěch měla strana Alternative für Deutschland (AfD). Podle deníku New York Times by ale tyto výsledky mohly znamenat změnu nejen pro Německo, ale pro celou Evropu.

Ilustrační fotografie

Stát nabízí tisíce nemovitostí k prodeji

Ekonomika

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) zveřejnil na svém webu přehled všech nemovitostí, se kterými může hospodařit. Jedná se o více než 134 tisíc položek. Stovky nemovitostí přitom nabízí volně k prodeji. Od března mají v rámci transparentnosti a omezení korupce navíc lidé možnost účastnit se jednání týkajících se prodeje majetku.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

ČEZ odhalil hospodaření. Výpadek Dukovan přišel na miliardy

Energetický gigant ČEZ loni vydělal bezmála 28 miliard korun. Je v lepší kondici než řada podobných firem v zahraničí. Přesto mohl být jeho výsledek o dvě a půl miliardy lepší. Právě tolik ČEZ ztratil kvůli podzimní odstávce jaderné elektrárny Dukovany. Reaktory nevyráběly elektřinu údajně kvůli nekvalitně provedeným kontrolám svárů na potrubí. Peníze teď bude ČEZ vymáhat po viníkovi.

Ilustrační fotografie

Kupujete nový kotel na tuhá paliva? Věnujte pozornost nové legislativě

Ekonomika

Legislativa, ze které vyplývají povinnosti prodeje a provozu kotlů na tuhá paliva pro vytápění domácností byla přijata na základě Nařízení Komise EU č. 2015/1189 (kterým se provádí směrnice Evropského parlamentu a Rady 2009/125/ES) – v Nařízení byly tyto povinnosti stanoveny pro celou Evropskou Unii, a jsou tedy závazné i pro Českou republiku. Informace přináší ENBRA.

Ilustrační fotografie

Bez peněz nelze rozvíjet území, stát by si to měl uvědomit

Ekonomika

Financovat služby a rozvoj území ve prospěch veřejnosti komplikuje přebujelá administrativa. A nedostatek peněz. Tak se dá shrnout podstata debaty z pátého Krajského setkání 2016, které v Českých Budějovicích uspořádal Svaz měst a obcí ČR (SMO). Zúčastnilo se ho na sto starostek a starostů Jihočeského kraje. Uvítali, že se Svazu podařilo prosadit navýšení podílu samospráv na DPH v rámci rozpočtového určení daní (RUD) na úroveň před důchodovou reformou, tedy na 21,4 %. A podpořili záměr SMO, aby se nerušily motivační prvky na dani z příjmu fyzických osob. Pro mnoho měst a obcí by totiž znamenaly výpadek v řádu milionů korun.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

dTest: Dnes je Den spotřebitelů. Co se letos změnilo?

Když americký prezident J. F. Kennedy 15. března 1962 vyhlásil základní spotřebitelská práva, určil tím nový směr v pohledu na zákazníka jako slabší smluvní stranu vyžadující zvýšenou péči a ochranu. 15. březen byl pak v roce 1983 vyhlášen dnem spotřebitelů. I po více než 50 letech od vyhlášení základních práv zákazníků je však stále co zlepšovat. Co tedy letošní rok již přinesl českým spotřebitelům?

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Srovnání cen: Dodavatelé plynu zlevňují, neplaťte zbytečně

Velké množství domácností využívá k topení, ohřevu vody a vaření zemní plyn, pro mnohé tak každý rok přichází opětovná otázka, od jakého dodavatele zemní plyn odebírat. I přesto, že většina dodavatelů nabízí atraktivní programy a poradenství, každý se snaží získat co největší množství zákazníků. Správným výběrem obchodníka se zemním plynem můžete výrazně ušetřit.

Senát ČR

dTest: Senátoři se snaží posílit spotřebitele vůči operátorům

Ekonomika

Prvním čtením prošel v senátu návrh skupiny senátorů, který se snaží napravit předloňské změny, které oslabily spotřebitele ve vztahu s operátory. Jde především o jednostranné změny smlouvy a možnost smlouvu ukončit. Objevují se však pokusy shodit návrh ze stolu.

Garážová vrata Lomax

Jaro klepe na dveře: Jak se správně postarat o dům?

Ekonomika

Zima se s námi pomalu ale jistě loučí, a nastává ten vhodný čas pro kontrolu domu a jeho údržbu. Pozornost si přitom kromě střechy, okapů a fasády žádají hlavně choulostivější části staveb, jako jsou okna, dveře, garážová vrata, ale i prvky stínicí techniky. I když si to mnoho lidí neuvědomuje, zanedbání či dokonce ignorování jejich kontroly se může pořádně prodražit. V následujícím článku proto najdete základní tipy, jak se o svůj domov dobře postarat, informuje společnost Lomax.

Andrej Babiš

Ministr spravedlnosti: Babiš je úspěšný a ostatní strany se ho zoufale snaží zastavit

Ekonomika

Sněmovna schválila nový zákon o zadávání veřejných zakázek - bez pozměňovacího návrhu TOP 09, podle kterého by se o veřejné zakázky nemohly ucházet firmy členů vlády. ČSSD už také avizovala, že podpoří zákon o střetu zájmů. Obojí se spojuje především s osobou ministra financí Andreje Babiše. Podle ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (nest. Za ANO) se strany obávají úspěchu hnutí ANO.

Ilustrační fotografie

Smutný scénář dalšího vývoje: Deflace, zhroucení bankovního systému a hyperinflace

Ekonomika

Jaká bude cena zlata za rok, 10 nebo za 50 let? Otázky, na které obchodníci ani analytici neznají odpověď. Jsou různé předpovědi, které predikují růst ceny i na 50.000 dolarů za unci. Právě toto zaznělo v minulosti v mediích z úst šéfa singapurské burzy Jima Sinclaira, což je osoba ve světě zlata obrovsky respektovaná. Informace přináší Jakub Petruška, investiční analytik, Zlaťáky.cz

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

18. dubna 2024 12:55

Koupil jsem si prodlouženou záruku, nebo je to pojištění?

Spotřebitelé se dnes mohou velmi často setkat s nabídkou prodloužené záruky na zboží, které kupují. Někdy bývá tato smluvní záruka nabízena automaticky, jindy je za příplatek. Nemálo spotřebitelů si tak prodlouženou záruku přikoupí, zejména na spotřební elektroniku, která bývá na poruchy náchylná. Někteří z nich však mohou být posléze nepříjemně překvapeni, když jim s reklamací nevyhoví, buď kvůli podmínkám smluvní záruky, nebo protože se vlastně vůbec nejedná o záruku, ale o pojištění. Na co by si měl spotřebitel pozor, než si za takovou nadstandardní službu připlatí?

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy