Česká ekonomika ztrácí dech! A brzy bude ještě hůř

Červnové výsledky zahraničního obchodu České republiky jsou podle odborníků způsobeny zejména slabším dovozem, za kterým stojí slabá domácí poptávka. Podle pondělních informací zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ) skončila červnová obchodní bilance ČR v přebytku 29,4 miliardy korun.

660
reklama

"Data o zahraničním obchodu ČR i přes vysoký přebytek ukazují, že ekonomika ztrácí dech. Zatímco v dubnu rostl export ještě o více než osm procent, nyní už roste jen o 5,6 procenta a lze předpokládat, že bude hůř," upozornil hlavní ekonom společnosti Next Finance Vladimír Pikora a dodal, že světová ekonomika šlápla prudce na brzdu a téměř není dne, kdy by ze světa nepřišla špatná makroekonomická statistika.

Podle analytika skupiny Citfin Jiřího Šimka bude sice vývoz v dalších měsících ohrožen situací v eurozóně a slábnoucí zahraniční poptávkou, nicméně dovoz bude nadále zaostávat za vývozem kvůli slabé domácí poptávce. "Přesto může letošní rok opět skončit rekordním přebytkem bilance zahraničního obchodu," konstatoval Šimek.

Hlavní ekonom společnosti Patria Finance David Marek uvedl, že si vývoz drží solidní dynamiku i přes zhoršující se ekonomické klima v Evropě. Detailní pohled však podle jeho slov poodhaluje, že stejně jako v případě průmyslové výroby také u vývozu jde především o zásluhu automobilek.

"Za celý letošní rok očekáváme přebytek obchodní bilance na úrovni 300 miliard korun, což by bylo historicky nejvyšší kladné saldo," odhadl Marek a připomněl, že loni dosáhl přebytek zahraničního obchodu 190 miliard korun.

Podle náměstka ministra průmyslu a obchodu pověřeného řízením sekce zahraničního obchodu Milana Hovorky je pozitivní zejména to, že čeští výrobci rostou i na mimoevropských trzích, přičemž další měsíce ukážou, jestli je červnové zpomalení tempa růstu vývozu na tyto trhy výkyvem, anebo spíše trendem odrážejícím zpomalení hospodářského růstu a s ním souvisejícího poklesu poptávky.

Obchodní bilance České republiky skončila v červnu přebytkem 29,4 miliardy korun, což představuje meziroční nárůst o 11,8 miliardy korun. Podle předběžných údajů přeshraničních statistik se v červnu meziročně v běžných cenách zvýšil vývoz o 5,6 procenta a dovoz o 0,9 procenta. Po sezonním očištění se vývoz zvýšil o 0,7 procenta, zatímco dovoz klesl o 0,6 procenta.

Témata: Česko | ekonomika

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky