Kalousek chce zvýšit podnikatelům výdajové paušály. Proč?

Rozdíl mezi tím, co od živnostníků a ostatních osob samostatně výdělečně činných (OSVČ) vybral stát na daních, a co jim vrátil, se za první půlrok dostal do minusu 1,2 miliardy. Ministerstva financí proto plánuje OSVČ snížit výdajové paušály. Informují o tom pondělní Hospodářské noviny (HN).

reklama

Nejsou to přitom ani čtyři měsíce, co Kalousek při představování daňové reformy sliboval, že paušály se nesníží. Mimo jiné i proto, aby neohrozil křehký růst české ekonomiky. "Dlouhodobě to pokládám za neudržitelné. Daňový paušál má především zjednodušit administrativu. Logika ale velí, že za to pohodlí, že nemusíte vést účetnictví, zaplatíte na daních o něco málo více. Ne o mnoho, ale nesmí to být výhodnější," řekl Kalousek HN.

Podle ministerstva se přitom často stává, že jsou paušály výhodnější. Například 80% výdajový paušál umožňuje řemeslníkům i při relativně vysokých tržbách platit daně jen minimální, nebo žádné. "Takový člověk má sice velké tržby, ale místo daní ho stát vlastně dotuje," říká Kalouskův první náměstek Ladislav Minčič.
 
Snížení paušálů je nakloněna ČSSD i nejmenší vládní strana Věci veřejné. Proti je zatím ODS. "V době křehkého růstu a poměrně vysoké nezaměstnanosti by takové opatření mohlo být kontraproduktivní," říká ministr průmyslu Martin Kocourek.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky