Tunel Blanka se prodraží: Bude stát 36 miliard! Bém sliboval o 10 méně

Celková cena za pražský tunel Blanka se vyšplhá na 36 miliard, píší středeční Hospodářské noviny s odkazem na dokument magistrátu. Původní cena přitom neměla překročit hranici 26 miliard.

660
reklama

"Úplně na začátku měla Blanka stát necelých 26 miliard. Postupně ale nabobtnala na 38 miliard. Nyní se pražskému magistrátu podařilo náklady seškrtat alespoň o dvě miliardy korun," píší Hospodářské noviny a odkazují se přitom na dokument, který mají mít z magistrátu k dispozici.

Deník ale zároveň upozorňuje, že už v počátcích projektu bylo jasné, že za předvídanou cenu není realizovatelný. "Ze závěrečného účtu je jasné, že Blanka neměla nikdy stát 26 miliard, které v roce 2007 garantoval primátor Pavel Bém," píší HN a citují šéfa odboru městského investora Jana Beránka. Ten uvedl, že od počátku bylo jasné, že cena překročí 32 miliard korun.

Deník vypočítal také místa, na kterých magistrát nakonec úsporu našel. 80 milionů se ušetří nezakrytím tunelu v Troji, o polovinu, tedy na 40 milionů, zlevní podchod v Holešovicích, trojská křižovatka má zlevnit o pět milionů.

Dokument magistrátu rovněž ukázal, že na celé stavbě se nejvíce prodražilo hloubení, provázené několika propady – účet tím narostl o dvě a půl miliardy.

Tunelem by měli řidiči začít jezdit na začátku května 2014.

Témata: stavebnictví

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky