PŘEHLEDNĚ: Kmotrovské rodiny, které vládnou Česku!

Žádná ruská, albánská nebo vietnamská mafie. V Česku řádí kmotrovské rodiny. A ty se po vzoru italské mafie dělí na klany. My je známe!

reklama

Již v minulosti pojmenoval miliardář Andrej Babiš tři větve: Toskánskou, Dubajsou a Korfu. Každá větev se jmenuje podle místa, kde její členové tráví „rodinnou“ dovolenou. Karel Randák dnes v souvislosti s článkem serveru Blesk.cz přidal ještě jednu větev. Chorvatskou.

A kdo z politiků a lobbistů patří do jaké skupiny? Tou nejznámější „rodinou“ je nepochybně Toskánská. Paradoxně ale právě její sláva pomalu upadá. Z politiky totiž odešel její maskot Mirek Topolánek (ODS). Ten trávil dovolené v toskánské vile svého kamaráda a lobbisty Marka Dalíka, který je označován za faktického šéfa. V Itálii se setkávali oba muži s předními manažery velkých firem a nikdo neví, co na nás kuli.

Dubajský klan je reprezentován Martinem Romanem, jedním z bývalých nejmocnějších mužů v zemi. Ten se v době, kdy šéfoval energetickému gigantu ČEZ, setkal na golfu v Dubaji se silničním pirátem s pár promile v krvi a lobbistou Romanem Janouškem a poslancem Pavlem Suchánkem (ODS). Golf si s nimi přiletěla zahrát skupina podnikatelů a opět nikdo neví, co se tam vlastně v přátelském duchu řešilo.

Rodina z Korfu. Na ni přišel deník AHA!. Tomu se podařilo vyfotografovat setkání starosty Prahy 10 Milana Richtera (ODS), lobbisty Tomáše Hrdličky a jeho kolegy Romana Janouška (oba kmotři ODS) ve vile miliardáře Marka Dospivy. Dle účasti Janouška na setkání se dá soudit, že existuje dohoda o spolupráci mezi rodinou z Korfu a Dubajským klanem, jehož je Janoušek také členem.

Nejnověji odhalenou rodinou v našem výčtu je zmíněná rodina ze Zadaru. V chorvatském letovisku mají svá sídla pražská radní Aleksandra Udženija (ODS), šéf Českých drah Petr Žaluda a spojnice mezi klany Roman Janoušek. Vypadá to tak, že tento klan bude Janouškův domovský, v ostatních figuruje jen jako host.

Pravděpodobně ale zde výčet rodin nekončí, jen se o nich zatím neví. Luxusní výlety politiků a lobbistů za peníze miliardářů nejsou v Česku ojedinělé a je jen otázkou času, kdy se nějaký další dostane na veřejnost. Prozatím můžeme jen hádat.

Témata: Česko | mafie

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky