Ekonomika

Ilustrační fotografie

Školy v nouzi. Základní školy mají málo tříd, není kde učit

Ekonomika

Obce v okolí Prahy, Brna a dalších větších měst řeší obrovský problém - chybí jim stovky míst ve třídách. Kapacity malých škol jsou přeplněné. Podle starostů a ředitelů škol se satelitní městečka stále rozrůstají a situace se bude dál zhoršovat.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Návod, jak zvládnout rozvod levně a bez problémů

Rozvod je v Česku už skoro manželskou rutinou – v posledních 15 letech jím končí každé druhé manželství. Z dat Českého statistického úřadu vyplývá, že ačkoliv uzavřených sňatků ubývá, počet těch rozvedených stále roste.

Vepřové maso, ilustrační fotografie

Vepřové je nejlevnější v historii, zemědělci se bojí krachů

Ekonomika

Výkupní ceny vepřového masa spadly na historické minimum. Čeští zemědělci jsou pod tlakem, jaký ještě nezažili. Jednotlivé státy v Evropě podle agrární komory zahájily tajnou dotační válku a Evropská unie v tomto případě vůbec neplní svou regulační funkci.

Dálnice, ilustrační fotografie

Česko nedostane dotace na stavby silnic. A můžeme si za to sami

Ekonomika

Čeští politici a úřady tak dlouho přehlíželi stavební řízení u významných staveb jako jsou dálnice, že Evropské unii došla trpělivost. Dokud si Češi nedají do pořádku povolení ke stavbám silnic a dálnic, nepošlou na ně dotace. Hrozí tak zastavení projektů za 130 miliard korun, píší dnešní Lidové noviny.

Ilustrační fotografie

O povolání exekutora není zájem. Známe důvod

Ekonomika

Exekutorská komora ČR v poslední době eviduje výrazně menší zájem o funkci soudního exekutora, za kterým stojí zejména neustále se zvyšující náklady exekutorů a současné úvahy Ministerstva spravedlnosti o snížení exekutorského tarifu. Ve výběrových řízeních na uvolněné úřady tak usiluje o pozici exekutora stále menší počet kandidátů, a i proto se dlouhodobě nedaří některé exekutorské úřady obsazovat. V současné době je neobsazených 20 úřadů a na 4 probíhá výběrové řízení. Několik posledních zdražení poštovného znamená pro průměrný exekutorský úřad bezmála o 300 tisíc Kč ročně navíc.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Jak dlouho vyděláváme na návštěvu kina a jiné věci?

Pokud chcete vzít děti do kina a dopřát jim k tomu malé občerstvení, připravte se, že sáhnete hluboko do peněženky. A pokud vaše mzda není nijak závratná, budete muset na tuto několikahodinovou kratochvíli vydělávat až 11 hodin.

Knihy, ilustrační fotografie

dTest: Je členství v Knižním klubu opravdu výhodné?

Ekonomika

Stojíte o první tři knihy s 50% slevou, ale nepatříte mezi vášnivé čtenáře? Pak je třeba si členství v Knižním klubu dobře rozmyslet. Pravidla klubu v sobě totiž skrývají objednací povinnost každého člena. Pokud si v pravidelných intervalech žádný z nabízených titulů neobjednáte, Knižní klub za vás deset dalších vybere a zašle na dobírku. Navíc se členství nedá dva roky zrušit. Taková pravidla však zákon nedovoluje.

Ilustrační fotografie

Máte finanční rezervu pro případ nenadálých výdajů?

Ekonomika

Dostatečnou finanční rezervu pro případ nenadálých výdajů mělo v prvních třech měsících tohoto roku jen 10 % českých domácností. Vyplývá to z aktuálních údajů poradenské společnosti Broker Consulting. Podíl domácností, které disponují finanční rezervou, navíc stále klesá.

Ilustrační fotografie

Roklen index blahobytu: Slováci snížili náskok Čechů

Ekonomika

Za březen se slovenským občanům podařilo výrazněji stáhnout náskok Čechů v životní úrovni. Dle Roklen indexu blahobytu se v České republice nyní žije 1,6krát lépe než v zemi pod Tatrami. Jedná se tak o skok o pětinu. Důvodem pro snížení rozdílu v míře blahobytu jsou na Slovensku neustále rostoucí mzdy společně s klesajícími nájmy, které hrají v indexu významnou roli. Oproti tomu v případě mezd a nájmů v České republice index nezaznamenává dle dat webu Numbeo žádné podstatné změny, informuje Roklen.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Objevili se noví podvodníci. Co nabízí?

Evropské dotace snadno, rychle a na všechno ve výši 100 procent. To slibují obcím ve východních Čechách lidé z různých firem, které se prezentují jako specialisté na evropské dotace. Někteří starostové z Chrudimska, kteří byli osloveni s nabídkou přímých dotací z Bruselu, se tak ozvali východočeskému europoslanci Tomáši Zdechovskému. Ten jako člen kontrolního výboru Evropského parlamentu nechal nabídky prověřit a zjistil, že tyto nabídky a sliby podvodných firem se nezakládají na pravdě.

Ilustrační fotografie

V Praze je vysoká poptávka po kancelářích, nejlákavějším místem je Karlín

Ekonomika

V hlavním městě je vysoká poptávka po kancelářích, která bude gradovat v příštím roce. Developerské firmy totiž v Praze oživují odsunuté projekty. Jedním z nich je například byznys park Futurama v pražském Karlíně, který je ve třetí fázi dokončení a hotový by měl být v příštím roce. Podobně je na tom projekt s názvem Butterfly v Karlíně. „Ekonomika ožila, developeři cítí šanci. Trh se obecně mění, stejně jako preference firem. Ty se předtím tolik nezaměřovaly na administrativní budovy,“ říká Filip Veselý, jednatel OFFICE HUNTERS s. r. o., podle kterého patří k nejoblíbenějším kancelářským lokalitám Karlín.

Ilustrační fotografie

Výrobci mléka v krizi. Čeští farmáři prohrávají boj s konkurencí

Ekonomika

Výrobce mléka v Česku zasáhla krize. Výkupní ceny jsou teď nejnižší od roku 2014, kdy v zemích EU přestaly platit ochranné kvóty. Rozjel se volný trh a ten je úplně přesycený. Evropa řeší krizi třeba zamrazováním másla a mléko se suší.Čeští farmáři začínají prohrávat boj s evropskou konkurencí a postupně krachují.

Ilustrační fotografie

Také pracovní pohovory přinášejí „aprílové“ příběhy

Ekonomika

Reakce uchazečů o zaměstnání na pracovních pohovorech někdy připomínají aprílové žertíky. Proto vám v tento den přinášíme několik zajímavých příběhů, které zažili pracovníci personálně-poradenské společnosti McROY Group. Když si někdo hledá práci, může se prezentovat i následujícím způsobem.

Ilustrační fotografie

dTest: Zlevnila novela zákona volání na „osmičky“?

Ekonomika

Od konce prosince nesmí obchodníci používat pro komunikaci se zákazníky linky, které jsou zpoplatněné více než běžný hovor. Volání zlevňuje, ale zdaleka ne všude tak, aby jeho cena odpovídala zákonu. Postihováni mohou být ale paradoxně obchodníci, ne operátoři.

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy