Romové pobírají "ďábelské" peníze!

Slovenský poslanec Alojz Hlina (opoziční strana Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti - OLaNO) navrhl, aby stát finančně podporoval maximálně tři děti. To je jeden z výsledků jeho týdenní cesty po romských osadách, informuje v pondělí agentura SITA a server listu Pravda.

660
reklama

Tour de Roma. Tak se jmenovala cesta Hliny a jeho kolegy z OLaNO Igora Matoviče. V pondělí oba předstoupili před novináře, aby jim ukázali závěry své cesty. I když jsou oba poslanci z jedné strany, jejich návrhy se zásadně liší.

Matovič navrhuje celý komplex řešení – 20 až 30 změn ve vládní politice vůči Romům. Podporu pro něj chce hledat u vládního Směru-SD.

"Za stav, který jsme viděli, není odpovědný nikdo jiný než politici. Politici dlouhých 22 let kryjí svou neschopnost v osadách uplácením sociálními dávkami. Sociální systém Romové nezneužívají, jen využívají systém, který nastavili politici," předseda OLaNO Matovič.

Hlina byl konkrétní a mluvil jen o dvou změnách. Chce zrušit příspěvek při narození dítěte a změnit podporu státu v rodinné politice na finanční pomoc pro maximálně tři děti. "Pokud to bude pokračovat, celý sociální systém se zhroutí. Klíčovým momentem je najít spravedlnost," řekl Hlina.

Podle něj je každý, kdo si neuvědomuje, že podpora státu musí skončit u dvou nebo tří dětí, je ignorant.

Příspěvek při narození dítěte v podobě, v jaké ho schválila první vláda Roberta Fica (Směr-SD), označil Hlina za ďábelské peníze, které způsobují utrpení dětí. "Děti se rodí do stoky a končí ve stoce. Žijí absolutně nedůstojný život. Zrušení příspěvku na narození dítěte je nevyhnutelné, protože v některých komunitách se stává výrobním prostředkem," dodal.

Hlina a Matovič na Tour de Roma vyrazili obytným karavanem minulý týden v pondělí. Důvodem takto stráveného týdne je přesvědčení, že pokud chtějí řešit romský problém, měli by ho nejdříve poznat. Poslední zastávkou bylo košické sídliště Luník IX.

Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti je jednou ze šesti partají, které se po březnových volbách dostaly do slovenského parlamentu. Její předseda Matovič u voličů bodoval i úspěšnou zkouškou na detektoru lži, zda někdy přijal úplatek.

Témata: slovensko | Romové

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky