Ekonomika

Ilustrační fotografie

Neschopenka: Za nedodržování režimu padlo 800 postihů

Ekonomika

Celkem 787 postihů za nedodržení léčebného režimu během trvání dočasné pracovní neschopnosti udělili pracovníci okresních správ sociálního zabezpečení (OSSZ) neukázněným pojištěncům, kteří byli na tzv. neschopence během prvního čtvrtletí roku 2016. Kontroloři vyrazili do terénu 40 997 krát, tzv. neschopenku v daném období vypsali lékaři pojištěncům v 450 715 případech.

Ilustrační fotografie

Obchodníci přijímají elektronickou evidenci tržeb s rozpaky. Čeho se nejvíce obávají?

Ekonomika

Elektronická evidence tržeb bude zavedena pro obchodníky v druhé vlně. Pokud půjde vše dle plánu, jde o začátek března 2017. Většina, konkrétně 76 % z nich, se toho ale obává. Jde především o pořízení technického zařízení a internetového připojení potřebného pro EET, čas a práci navíc. Největší strach mají malé obchody (92 %) na méně frekventovaných místech.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Blíží se čas na podání přehledů sociálního a zdravotního pojištění

Podáním daňového přiznání povinnosti pro podnikatele nekončí. Po odevzdání vyplněného formuláře s daňovým přiznáním musí totiž každoročně podávat také přehledy o příjmech a výdajích pro správu sociálního zabezpečení a svou zdravotní pojišťovnu. Přehled musí odevzdat každý, kdo v loňském roce vykonával samostatnou výdělečnou činnost – třeba i jen část roku. Povinnost se týká i podnikatelů, kteří měli příjmy do patnácti tisíc korun, a nemuseli tak podávat daňové přiznání.

Zahradní nábytek, ilustrační fotografie

Plastovému zahradnímu nábytku odzvonilo. Trendy jsou kovy a exotické dřeviny

Ekonomika

S přibývajícími slunečnými dny to každého táhne z obýváku ven. Není však třeba vyrážet na výlety daleko, stačí si jako další místnost domu zařídit příjemnou oázu klidu na zahradě. Zahraniční designéři dávají letos důraz především na vzájemné prolnutí mezi interiérem a exteriérem, multifunkčnost a kvalitní materiály. Takový zahradní nábytek vám pak bude dělat radost po několik sezón.

Ilustrační fotografie

Stále nemůžete najít práci? Zkuste to přes neuvoo

Ekonomika

Všechny pracovní nabídky na jednom místě. To je neuvoo.cz. Jde o vzhledávač volných míst, který nově funguje také v České republice. V podstatě si lze představit vyhledávač jako např. Google, ale pouze pro pracovní příležitosti. V současné době ukazuje v Čechách okolo 400 000 volných míst. neuvoo funguje v 59 zemích světa a z české stránky se návštěvník snadno dostane na ty ostatní. Ihned tak zjistí, jaká je situace na pracovních trhu v Británii, Kanadě , jižní Americe nebo třeba na Novém Zélandu.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Ministerstvo poskytne 200 milionů na zlepšení služeb pro ohrožené děti a jejich rodiny

MPSV dlouhodobě usiluje o snížení počtu dětí odebíraných z rodin. Výzva vypsaná v rámci Operačního programu Zaměstnanost má zlepšit služby prevence právě pro ohrožené děti a jejich rodiny. Dvě stě milionů korun bude možné čerpat na přeměnu pobytových služeb ve služby ambulantní, krizové a respitní nebo na rozvoj středisek výchovné péče.

Robert Pelikán

Ekonomika

Spáchali jste přestupek? Stát vám zaplatí advokáta ke komisi

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán přišel s převratným návrhem. Chce, aby stát platil lidem právníky i u přestupkových komisí. Návrh však vyvolal vlnu odporu. Podle některých politiků je diskriminační, nárok by na něj totiž měli pouze ti, jejichž příjem nepřesáhne 10 230 korun.

Ilustrační fotografie

dTest: Ústně sjednaný úvěr bude bez trestu, navrhují poslanci

Ekonomika

Poslanecká sněmovna projednává nový zákon o spotřebitelském úvěru a pozměňovací návrhy ruší přísné sankce za to, když smlouva nebude písemná. V návrhu zákona navíc nejsou dobře vymezené úvěry na rekonstrukce a úprava tak straní úvěrům ze stavebního spoření.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Praha chce zrušit smlouvu na reklamu v MHD. Prodělává 50 milionů

Rada hl. m. Prahy řeší, jak vypovědět extrémně nevýhodnou smlouvu, kterou na 30 let uzavřel Dopravní podnik se společností Rencar. Ta je exkluzivním provozovatelem reklamy v MHD v Praze. Podle kritiků do rozpočtu dopravního podniku ale odvádí velmi nízkou částku oproti tomu, co vydělává.

Ilustrační fotografie

Platit elektřinu podle velikosti jističe je nesmysl. Bude to jinak

Ekonomika

Plánovaná revoluce v platbách za elektřinu, které se měly nově vypočítávat ne podle spotřeby, ale podle velikosti jističe, se ruší. Podle šéfky Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Aleny Vitáskové je nesmysl, aby cena elektřiny na velikosti jističe závisela.

Ilustrační fotografie

dTest: Pozor na automatické prodloužení smluv o dodávce energií

Ekonomika

Máte smlouvu o dodávce elektřiny či plynu uzavřenou na dobu určitou? Pak pravděpodobně obsahuje ustanovení o automatickém prodloužení smlouvy na další dobu určitou. Někdy lze automatické prodloužení smlouvy kvůli jeho formulaci zařadit mezi tzv. nepřiměřená ujednání v neprospěch spotřebitele. V takovém případě není pro spotřebitele závazné.

Ilustrační fotografie

Polovina lidí si najde práci do měsíce. Jak jste na tom vy?

Ekonomika

Situace na pracovním trhu v ČR je v současné době velmi příznivá – nezaměstnanost klesá na rekordní hodnoty kolem 6 % a je jednou z nejnižších v Evropě. Jak ale vypadá situace z pohledu lidí, kteří shánějí práci? Údaje pracovního portálu Profesia.cz ukazují, že více než polovina lidí, kteří hledají práci, ji najde do jednoho měsíce. Práci nejčastěji hledají prostřednictvím pracovních portálů a na doporučení známých.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Exekutorská komora varuje: Státu hrozí náhrada škody ve výši 100 miliard

Exekutorský stav je vážně znepokojen a důrazně protestuje proti plánu Ministerstva spravedlnosti snížit odměňování soudním exekutorům. To by podle zprávy ministerstva mohlo klesnout až o dvě třetiny. Již několik měsíců Exekutorská komora upozorňuje ministerstvo, odborníky i veřejnost na fakta, která jednoznačně prokazují, že zde není žádný prostor pro snížení exekučního tarifu. V případě dalšího snížení odměn exekutorům hrozí, že úřady svůj provoz dále neutáhnou a skončí, což povede k propuštění více než 3000 zaměstnanců. Dramaticky se sníží vymahatelnost práva v České republice, čímž se věřitelé opět nedomohou svých peněz. Jen exekutoři aktuálně vymáhají jistinu ve výši 350 miliard korun. Ovšem konečné důsledky takové radikální změny budou mnohem širší a negativně je pocítí jak občané, tak státní pokladna. Státu totiž v případě, že exekutoři budou nuceni svou činnost ukončit, reálně hrozí náhrada škody ve výši až 100 miliard korun.

Ilustrační fotografie

Šest mýtů o e-shopech

Ekonomika

I přesto, že v České republice funguje více než 38 000 e-shopů, nepřestává ubývat lidí, které by lákalo vlastnit internetový obchod. Řada z nich ovšem svůj nápad nedotáhne do finále, případně velmi záhy s vedením e-shopu skončí, a to často kvůli některému ze šesti mýtů, které podnikání přes internet tajemně obestírají.

Ilustrační fotografie

dTest: Chcete přejít k vítěznému dodavateli výhodnějších energií? Stále máte šanci

Ekonomika

Více než 66 000 domácností, které se zaregistrovaly do hromadné změny dodavatelů energií s dTestem, již ví, kolik mohou ušetřit v případě změny dodavatele. Kdo se do kampaně „Chci výhodnější energie“ nezaregistroval, ale přesto má o změnu dodavatele zájem, stále má příležitost přejít k vítěznému dodavateli. Na webových stránkách kampaně si nyní každý může jednoduše a nezávazně spočítat možnou úsporu.

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy