Kalouskův konec! Podnikatel Jančura na stopě jeho obrovského bohatství

Alkoholik, který nechodí pro ránu daleko. Tak ministra Kalouska zná dnes celý národ. Někteří to věděli již před minulými volbami, a proto ho nevolili, jiní, především mladí, se probouzejí z pohádky a dostávají se do kruté reality.

660
reklama

Kalousek je spojen s řadou pochybných zakázek a jeho minulost není zrovna vizitkou politika, který má čistý štít v boji s korupcí. Některé ministrovy podezřelé kroky popsal podnikatel Radim Jančura v chatu na serveru Blesk.cz.

„Je mnoho podezřelého u vraždy jeho švagra a způsob, jak zdarma po jeho smrti získal jeho byt, ve kterém do té doby bydlel. Dále je s jeho podpisem i prodej kasáren (dnešní Paladium v Praze), za které stát díky Kalouskovi nedostal ani kačku. Dále má být s jeho podpisem výměna 10 stíhaček MIG29 za 11 bezcenných polských vrtulníků,“ napsal Jančura v odpovědi pro jednoho z diskutujících na Blesk.cz. Samozřejmě zmínil i věc relativně nedávnou a to povolení sázek na internetu. Tam se pravděpodobně dostal do konfliktu s Ústavním soudem.

Jančura je známý tím, že nemá s ministrem dobré vztahy a jsou de facto ve válce. Ve firmě žlutého dopravce jsou neustálé kontroly a naopak na stole Miroslava Kalouska jsou noviny s obrovskými titulky, kde Jančura obviňuje Kalouska z trestných činů a zlodějin.

V chatu oznámil, že je na stopě ohromnému bohatství nejlepšího ministra financí. Spolu s Martinem Romanem a několika dalšími se snaží údajně ovládnout ČEZ. Pomalou plíživou privatizací.

Další stinnou stránkou Miroslava Kalouska je kladný vztah k alkoholu. S tím je pravděpodobně spojeno, že své kritiky uráží a pro facku nejde daleko. S tímto názorem se ztotožňuje také Jančura. „Pan Kalousek je v těžké situaci, je to neléčený alkoholik, většinou je nad věcí a alkohol mu funguje jako životabudič. Jakmile ovšem ztratí kontrolu, bere telefon do vlastní ruky a volá,“ uvedl podnikatel důvod, proč si myslí, že například policejní prezident Lessy mluví pravdu.

Přesto ale nemůžeme pana ministra hned odepisovat. Jančura sice poukazuje na plno opodstatněných problémů, ale nad tím vším září něco, co ledajaký politik nemá. Snaha nejen přežít, ale rovnou být neustále pánem situace. V době, kdy by se mnohý politik již nervově zhroutil a pod tíhou obvinění by minimálně odešel z ministerského křesla, drží se Kalousek zuby nehty.

V minulosti přežil odchod z čela lidovců i pletky s ČSSD a komunisty a vzešel z toho nakonec jako faktický šéf druhé nejsilnější vládní strany. Svůj vztah k alkoholu a vulgární vyjadřování přeměnil v součást své image a získal na to ve spojení s charismatem Schwarzenberga ohromné množství mladých voličů.

Teď to ale vypadá, že kouzlo jeho osobnosti se pomalu, ale jistě vytrácí. Mnozí z těch, kteří dali TOP 09 hlas v posledních parlamentních volbách, přiznává, že to byla chyba. TOPka je stejná jako ostatní a my se nechali oblbnout, zní od mladé generace, která si myslela, že volí konzervativní návrat k positivním hodnotám. Nad Kalouskem se tak dost možná zavírá voda českého politického rybníčku. Jenže jak dlouho potrvá, než se objeví další takový? Měsíc či snad rok?

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky