Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Peake přiznala vyhazování miliard oknem! Zákon to prý dovoluje

Peake přiznala vyhazování miliard oknem! Zákon to prý dovoluje

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Kalousek mluví o zbytečnosti imunity a kdo jiný než Karolína Peake se k němu hned přidává. Ne však zcela. „Ano, vydání Vlasty Parkanové je faktickým koncem poslanecké imunity v Čechách,“ píše šéfka malé vládní strany.

To znamená, že zatímco v Čechách imunita končí, na Moravě bude vesele fungovat dál. Faktická chyba místopředsedkyně vlády je ale to nejmenší, nad čím by se měl člověk při čtení jejího prohlášení pozastavovat.Vlasta Parkanová byla vydána je dnes již fakt. Jenže proč byla vydána? Podle Peake za tím nebyla jen snaha dotáhnout vyšetřování do konce. „Někdo hlasoval pro vydání ze škodolibosti vůči TOP 09 nebo vůči vládě jako takové. Někdo proto, že se plně spolehl na doporučení Mandátového a imunitního výboru. Někdo možná proto, že celé kauze nerozumí a v současné atmosféře je bezpečnější být pro vydání než proti němu,“ píše.Když se ale hlasovalo o vydání Davida Ratha, žádné pochybnosti o tom, že byl vydán i kvůli příslušnosti k nejsilnější straně v zemi nebyly. Obdobný případ je poslanec Otto Chaloupka (VV), jehož 37 tisíc je v porovnání s kauzou CASA jako plivanec v moři. I jeho obvinění má řadu pochybností.Asi nejzajímavější pasáží komentáře Karolíny Peake je tato část: „Celou řadou kauz, které tak trochu zavánějí korupcí, politickými tlaky ale hlavně – vyhazováním peněz ve velkém. Casy, Pandury, Mostecká uhelná, Opencard a další a další. Protože už nám nikdo nevěří, když říkáme, že vše proběhlo podle zákona. Možná špatného zákona, ale v souladu s ním. Protože nelze vyvodit trestněprávní odpovědnost, nevyvozuje nikdo ani tu politickou.“Přiznává snad Peake, že politici, se kterými sedí ve vládě, kterou hlasy jejích oveček drží nad vodou, vyházeli našemu státu miliardy oknem? To je smutná a až příliš vysoká cena za podporu „vlády rozpočtové odpovědnosti“.Zajímavé je také to, že Peake přiznává další smutnou informaci ohledně fungování naší politické scény. Vláda se řídí jen zákony, mnohdy špatně vytvořenými pod nátlakem různých lobby. Avšak kde je nějaká morálka a zodpovědnost. Vždyť nejvyšším zákonem vlády je blaho lidu. To věděli již antičtí filosofové. A blaho lidu se zajistí tím, že peníze se nebudou vyhazovat oknem a budou se směrovat tam, kde jsou potřeba a to i za cenu toho, že politik udělá nějakou věc navíc, kterou mu nenařizuje přímo zákon. Třeba si udělá posudek o ceně obvyklé, jako si měla udělat Parkanová. Když si posudek neudělala a spoléhala na své podřízené, jako byl náměstek Barták, pak musí nést za jejich rozhodnutí následky. Kam by totiž náš stát dospěl, kdyby se beztrestně vyhazovaly stamiliony jen proto, že někdo udělal špatný zákon?

Témata:  Karolína Peake

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty

KOMENTÁŘ Martina Pleštila, ředitele úseku investic, Broker Trust - Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli jen ve fondech kolektivního investování vloženo přes 938 miliard korun, což bylo meziročně o nevídaných 25 procent více. Jak při investování efektivně snižovat riziko ztráty? Podívejte se na šest praktických tipů.

Zdroj: MoneyMAG.cz

Další zprávy