Ekonomika

Ilustrační fotografie

Vyplatí se ještě spořit? Spořitelny chtějí snížit úroky

Ekonomika

Na žebříčku oblíbenosti spořících produktů se u nás stavební spoření dlouhodobě drží na horních příčkách. Možnost stavebního spoření využívají stále téměř 4 miliony Čechů. Jen v prvním kvartále roku 2016 poskytly stavební spořitelny úvěry s celkovou hodnotou 10,2 miliardy korun. V porovnání s minulým rokem je to nárůst o více, než 10 procent.

Ilustrační fotografie

Jak by dopadly volby? Skandál s Čapím hnízdem voličům nevadí

Ekonomika

Kdyby skonaly volby do Sněmovny v současné době, vyhrálo by je zřejmě ANO společně s ČSSD a KSČM. Následovala by je ODS, KDU-ČSL a jako poslední TOP 09. To jsou výsledky aktuálního průzkumu společnosti Sanep. Ukazuje se, že voliči jsou ochotní Babišovi skandál s Čapím hnízdem odpustit. Ne už tak pohrdání soudem ze strany socialistů v kauze kolem peněz za Lidový dům.

Ilustrační fotografie

Budoucnost nakupování: Nastává doba bezpokladní?

Ekonomika

První samoobsluha v dějinách byla v Americe otevřena před 100 lety. Patentovaný systém pokladen nahrazující tradiční pultovou obsluhu tehdy způsobil ve světě obchodu převrat, dnes už však začíná být zastaralý. Ve jménu pokroku vítězí nové technologie a tradiční systémy nahrazují bezhotovostní a bezkontaktní nákupy.

Ilustrační fotografie

Chcete letní brigádu? Tady jsou místa ve vašem regionu

Ekonomika

Léto je sice ještě daleko, ale nabídka sezónních prací a brigád už je v plném proudu. Pokud sháníte přivýdělek nebo jen nepatříte mezi ty, kteří rádi lenoší, pak je ideální doba začít s hledáním, jinak by se mohlo stát, že práce o kterou stojíte, už bude dávno zabraná.

Jahody, ilustrační fotografie

Ekonomika

Více jahod, meruněk a domácího ovoce školám, plánuje ministr

Více domácího ovoce a zeleniny od českých pěstitelů se podle plánu ministerstva zemědělství dostane dětem ve školách. Chystá revoluci v dotování v rámci projektu Ovoce do škol. Namísto banánů a pomerančů tak děti budou mít častěji na jídelníčku třeba tuzemské jahody, meruňky, papriky nebo mrkev. Píše o tom MF Dnes.

Ilustrační fotografie

Novinky ministerstva k Mezinárodnímu dni rodin

Ekonomika

Podívejte se na přehled, který k 22. výročí Mezinárodního dne rodin připravilo Ministerstvo práce a sociálních věcí. Jsou v něm představeny novinky v oblasti rodinné politiky, které rodičům pomohou v péči o předškolní děti a sladění práce a rodinného života.

Angela Merkelová

Ekonomika

Nejmocnější žena světa Angela Merkelová: Kdo čeká na její pád?

Bývá nazývána nejmocnější ženou světa, politická situace v Německu však nyní již kancléřce Angele Merkelové není příliš nakloněna. Dříve to pro mnohé bylo něco nemyslitelného, nyní podle průzkumů dvě třetiny obyvatel její země nechtějí, aby ve svém vládnutí pokračovala.

Ilustrační fotografie

V Česku je získání stavebního povolení obtížnější než v Tanzanii

Ekonomika

Pražský realitní trh stále zažívá vzestup vyvolaný silnou poptávkou, kterou motivují především nízké úrokové sazby hypoték. Nabídka nových bytů je však utlumena pozastavením Pražských stavebních předpisů, které prodloužilo již tak zdlouhavý povolovací proces a omezilo výstavbu nových projektů. Ze statistik vyplývá, že za uplynulý rok bylo v Praze prodáno 7 000 bytů, ale zahájeno pouze 5 227. Realitní kancelář LEXXUS proto upozorňuje na riziko, že by snížení nabídky mohlo vyvolat strmý růst cen, a v důsledku tak vést až k opakování realitní krize z roku 2008.

Bohuslav Sobotka

Zestátnění ČT? Sobotka má jasno. A neopomněl si rýpnout do Babiše

Ekonomika

Prezident Miloš Zeman nebo vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš se vyslovili pro zestátnění českých veřejnoprávních médií. Podle hlavy státu je třeba Česká televize hlásnou troubou TOP 09. Premiér Bohuslav Sobotka teď jasně naznačil, jaký je jeho názor na tyto iniciativy.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Krádeží aut v Česku výrazně ubývá

Několikátý rok po sobě pozorují policisté úbytek krádeží aut. Zatímco v roce 2013 napočítali 10 736 případů, o rok později to bylo pouze 8 720. Loni se počet krádeží dokonce snížil na 6 292. Za první tři měsíce letošního roku navíc policie zaznamenala v České republice jen 1 493 případů. Na snižující se počet krádeží má podle expertů vliv celkové zlevnění ojetých vozů a jejich náhradních dílů, nasycenost trhu s ojetinami a také kvalitnější zabezpečení aut.

Ilustrační fotografie

V pátek třináctého lidé sází až o 60 % více

Ekonomika

V celé řadě zemí je pátek třináctého považován za nešťastný den, pro spoustu Čechů je to naopak ideální čas jít štěstí naproti. Potvrzuje to alespoň výrazný nárůst zájmu lidí o páteční mimořádné slosování Sportky. Ze statistik loterní společnosti SAZKA je zřejmé, že ve srovnání s jinými mimořádnými slosování se objem sázek na toto magické datum zvedne až o 60 %.

Petr Fiala /ODS/, předseda strany

ODS varuje: Vláda dělá velkou chybu za peníze daňových poplatníků

Ekonomika

ODS se nelíbí, jak chce vláda řešit situaci kolem OKD, nelíbí se jí především, že by měl kvůli společnosti vzniknout úplně nový zákon. Krach jakékoli firmy je vždy nepříjemný. Z těchto důvodů existuje řada nástrojů v rámci sociálního systému a tzv. aktivní politiky zaměstnanosti, které mají pomoci dotčeným zaměstnancům a usnadnit jim návrat do zaměstnání u nového zaměstnavatele, uvedl šéf občanských demokratů Petr Fiala.

Rodina, ilustrační fotografie

Vláda schválila otcovskou dovolenou a rozšíří se i okruh lidí s nárokem na sirotčí důchod

Ekonomika

Novopečení tatínkové budou mít od začátku příštího roku možnost využít po narození potomka týdenní otcovskou dovolenou. V rámci novely zákona o nemocenském pojištění se rozšíří i okruh lidí s nárokem na sirotčí důchod a nově budou mít nárok na nemocenskou i dobrovolní hasiči. Návrhy ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové na dnešním jednání přijala vláda.

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

17. dubna 2024 12:14

Za dobu našeho členství v EU vzrostlo bohatství průměrného Čecha o více než 40 procent

Od vstupu do Evropské unie (EU) nám vzrostl reálný HDP v přepočtu na obyvatele o více než 40 %, a to z 480 tisíc korun v roce 2004 na 675 tisíc korun v roce 2023. Průměrná spotřeba domácností vzrostla o 22 %, tedy z 248,5 tisíce korun v roce 2004 na 302 tisíc korun v roce 2023. Pokud by Česko nebylo součástí EU, dařilo by se nám ekonomicky hůře. HDP v přepočtu na obyvatele za loňský rok by bylo o pětinu nižší (o 130 tisíc korun) a spotřeba domácností by se snížila o třetinu (o 100 tisíc korun).

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy