Česko decimuje občany: Každý Čech dluží 156 tisíc

Státní dluh ČR v druhém kvartálu mezikvartálně stoupl o 1,4 procenta (+22,7 miliardy korun) na 1,6357 bilionu korun, jeho podíl na HDP se zvýšil na 42,6 procenta. V úterý o tom informovalo ministerstvo financí (MF).

660
reklama

Od začátku letošního roku se státní dluh České republiky zvýšil o 136,3 miliardy korun, v současné chvíli na každého českého občana připadá dluh v objemu 155 669 korun. Meziročně se státní dluh ČR zvýšil o 222,8 miliardy korun (+15,8 %).

Krátkodobý státní dluh (dluh splatný do jednoho roku) ke konci druhého čtvrtletí vzrostl oproti konci prvního čtvrtletí o 0,5 procentního bodu na 19,3 procenta a dosahuje tak hodnoty, která je v souladu s vyhlášenou Strategií, přičemž zároveň dochází k udržení refinančního rizika pod cílovou limitní hranicí 25 procent platnou pro rok 2012.

Průměrná splatnost státního dluhu se ke konci druhého čtvrtletí oproti konci prvního čtvrtletí nezměnila a nabývá hodnoty 5,7 let. Průměrná splatnost státního dluhu se nachází v intervalu vyhlášeného cílového pásma pěti až šesti let platného pro rok 2012.

Hlavním ukazatelem v oblasti řízení měnového rizika je stanoven podíl cizoměnové expozice státního dluhu na celkovém státním dluhu, jehož strategická limitní hranice je vyhlášena pro rok 2012 na úrovni 15 procent (krátkodobě až 17 %). Hodnota tohoto ukazatele se snížila ke konci druhého čtvrtletí oproti konci prvního čtvrtletí o 2,3 procentního bodu na úroveň 9,1 procenta a nachází se pod svojí limitní hranicí. Podíl cizoměnové expozice státního dluhu denominované v jednotné měně euro vůči celkové cizoměnové expozici státního dluhu dosáhl ke konci druhého čtvrtletí 87,7 procenta, když došlo ke snížení tohoto ukazatele o 2,9 procentního bodu oproti konci prvního čtvrtletí, což poukázalo na dominanci eura u státního dluhu ČR v cizích měnách.

Témata: Česko | státní dluh

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky