Řecko chce požádat EU, aby ho odměnila za "oběti"

Řecký premiér Antonis Samaras chce požádat své kolegy z Evropské unie (EU), aby "reagovali na oběti", které již Řecko učinilo s tím, že by se měla doplnit dohoda o druhém záchranném balíčku pro krizí sužovanou zemi. Informovala o tom ve čtvrtek agentura AFP.

reklama

Nejprodávanější řecký deník Ta Nea uvedl, že Samaras, který se zotavuje po operaci očí a nebude se moci účastnit nadcházejícího summitu EU v Bruselu, napsal tuto žádost v dopise, který na summit doručí řecký prezident Carolos Papulias.

Plné znění premiérova dopisu však nebylo zveřejněno. Podle vládních zdrojů však nově zvolený konzervativní předseda vlády argumentuje tím, že poslední záchranný balíček pro Řecko, který poskytl Aténám 130 miliard eur, musí být revidován s tím, že vezme v úvahu hlubší než předpokládanou recesi země.

Samaras vede třístrannou koalici, která se moci ujala po volbách z 17. června a jejím cílem je změna dosavadních dohod o finanční záchraně Řecka tak, aby byl větší důraz kladen na růst a překonání nyní již pět let trvající hospodářské krize.

Řecká vláda chce zmrazit některé reformy, jako je třeba snížení minimální mzdy nebo uvolnění pracovněprávních vztahů, což by podle ní mohlo prohloubit chudobu a zvýšit míru nezaměstnanosti, která je již beztak na úrovni 20 procent.

Summit EU, který má začít v 15.00 SELČ, se budou šéfové unie zabývat problémy ekonomického růstu a jejich cílem bude najít recept na boj proti rekordně vysoké nezaměstnanosti a hospodářskému poklesu. Šéfové států a vlád budou také jednat o možnosti vytvoření bankovní unie a zvýšení centralizované kontroly nad národními rozpočty.

Tento summit má však za cíl pouze dohodnout určitou "cestovní mapu", která bude finalizována až na dalším summitu, který by se měl konat na konci tohoto roku.

Témata: řecko | EU

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky