Pojišťovny "pošlou" miliardy z povinného ručení hasičům

Politici připravují novelu zákona, podle níž by pojišťovny hasičům ročně odváděly miliardu korun z povinného ručení. Pojišťovny se brání a hrozí jeho zdražením, informují ve středečním vydání Lidové noviny (LN).

660
reklama

Podle novely zákona o pojišťovnictví by se z povinného ručení každoročně odvádělo šest procent. Peníze by putovaly na speciální účet ministerstva vnitra, z kterého by profesionální hasiči dostávali tři pětiny, zbytek pak dostanou sbory dobrovolných hasičů. "Je to systémové opatření, aby se nemusely rušit stanice a snižovat počet lidí v terénu. Zároveň budou hasiči spořit přímo uvnitř záchranného sboru," předpokládá poslanec Rudolf Chlad (TOP 09), který novelu zákona prosazuje.

Pojišťovny návrh odmítají a hrozí zdražením povinného ručení. Marcela Kotyrová z České asociace pojišťoven namítá, že po odečtení nákladů pojišťovny na povinném ručení dokonce prodělávají. "Domníváme se, že jde skutečně o velmi nevyvážené, nesystémové, a dokonce nespravedlivé řešení," myslí si ředitel úseku pojištění vozidel České podnikatelské pojišťovny Miloš Velíšek. Podle mluvčího pojišťovny Kooperativa Marka Vícha navíc klesla cena povinného ručení za posledních šest let téměř o čtvrtinu.

Senátor Vítězslav Jonáš (ODS), který novelu také podporuje, nyní vede jednání s pojišťovnami a usiluje o zachování stávajících cen. "Jednáme o kompromisu: nechceme, aby se zdražilo povinné ručení, a my zase nezvýšíme procento, které by měly z povinného ručení odvádět," tvrdí Jonáš.

Témata: pojišťovny | hasiči

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky