Bič na pochybné veřejné zakázky! Jak na to?

Znáte 5 nejdražších veřejných zakázek od roku 2007 a víte, kolik dohromady stály? K nalezení odpovědi vám dopomůže nový webový portál vsechnyzakazky.cz. Ten seskupuje veřejné zakázky za posledních pět let. Spustilo ho občanské sdružení Oživení.

660
reklama

První příčku v žebříčku veřejných zakázek drží společnosti Metrostav a Hochtief CZ, které společně pracují na prodloužení trasy metra A do Motola. Pražský dopravní podnik jim za to vyplatí 13 615 milionů korun.

Druhé místo drží s 12 miliardami korun společnost Prospecto, která se zabývá archeologickými prácemi. Od Národního památkového ústavu peníze společnost získala za provedení terénní části archeologických výzkumů na území hlavního města Prahy.

Třetí místo je poněkud tajemné. 10,7 miliardy korun získal neznámý subjekt za „zajištění služeb v oblasti údržby, oprav, kontrol a modifikací zařízení logických celků Kotelna a Odsíření v klasických elektrárnách v majetku ČEZ, a. s.,“ píše se na webu.

Čtvrtou a pátou příčku drží dvě dálniční stavby. Za necelých 23 kilometrů dálnice D3 mezi Táborem a Veselím nad Lužnicí dostala společnost STRABAG skoro 10,5 miliardy korun. Za stavbu části dálnice D8 získalo Sdružení D8 0805 SSŽ – MTS vedené společností Stavby silnic a železnic necelých 10 miliard korun.

Takovéto a mnohé další informace jsou od včerejšího dne k nalezení na zmíněném webovém portálu. Informace, které na svých stránkách kumuluje, by do budoucna mohly pomoct v odkrývání pochybných zakázek.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky