Rostoucí zásoby tlačí ceny ropy dolů

Světové ceny ropy ve středu oslabují. Hlavním důvodem je podle agentury Bloomebrg růst zásob suroviny ve Spojených státech amerických.

reklama

Z burzovního vývoje vyplývá, že cena ropy typu Brent se ve středu kolem 16:45 SELČ pohybovala na úrovni 95,00 dolaru za barel. Oproti předchozímu závěru v New Yorku tak zlevňovala o 0,90 dolaru, tedy o 0,93 procenta.

Cena americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) ve stejnou dobu oproti předchozímu závěru v New Yorku oslabovala o 1,29 dolaru, tedy o 1,52 procenta, a stála 83,15 dolaru za barel.

Ceny ropy uprostřed týdne klesají a jdou tak proti trhům. "Dolar oslabuje, akcie rostou, což je známka, že riziková a cyklicky orientovaná aktiva rostou. Ropa tak nečeká na nějaký stimul ze strany americké centrální banky Fed," uvedl pro agenturu Mediafax analytik finančních trhů společnosti Next Finance Martin Prokop.

Za pádem ropy stojí podle agentury Bloomberg především růst zásob této suroviny ve Spojených státech amerických. "V USA opět výrazně vzrostly zásoby ropy. To je známka, že největší spotřebitel ropy na světě nemá o příliš mnoho této suroviny zájem. A zákon trhu je nemilostivý. Pokud klesá poptávka, cena musí jít dolů," dodal Prokop.

Témata: ropa

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky