Podezřelé zakázky na životním prostředí

Hejtman Jihočeského kraje a stínový ministr životního prostředí Jiří Zimola (ČSSD) kritizuje jednání ministerstva životního prostředí, které dle něj „považuje za běžné, že dotace míří do kopas záhadných společností.“

reklama

 

Zimola je přesvědčen o tom, že současné složení a kroky ministerstva rezortu více škodí, než prospívá. „Jak se zdá, poslání ochraňovat životní prostředí není pro vedení ministerstva prioritou,“ uvádí Zimola. Ostatně za to je ministerstvo kritizováno i ekologickými organizacemi a odborníky z oboru.

Na ministerstvu je v tuto chvíli více lidí bez potřebné kvalifikace než odborníků. Zimola také kritizuje fakt, že v rámci ministerstva vznikají nová úřednická místa a tím „bobtná“ počet zaměstnanců, míto toho, aby bylo šetřeno a zefektivněna práce.

„Považuji za naprosto nepřijatelné, jak ministerstvo přistupuje ke správě veřejných financí,“ dodává Zimola k informacím, které se poslední dobou dostávají na povrch a to o tom, že dochází k podezřelému nakládání s dotačními prostředky.

Z nich přes jednu třetinu (z 21,5 přes 6 milionů) získaly společnosti s nejasnou majetkovou strukturou. Některé z nich vznikly těsně před uzavřením podávání žádosti, nebo se o nich nedají dohledat žádné informace.

„Nemohu se zbavit dojmu, že tyto společnosti byly účelově založeny a ministerstvo jim netransparentní praktiky posvětilo,“ uvádí Zimola.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky