Regulační poplatky měly jen oškubat pacienty!

Prvním hostem Interview ČT24 v tomto týdnu byl prezident České lékařské komory Milan Kubek. Vyjádřil silný nesouhlas vůči naplánované reformě zdravotnictví, která je plánovaná ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem. Ten podle Kubka říká něco jiného, než nakonec dělá.

reklama

Ve zdravotnické reformě spatřuje hned několik sporných bodů, se kterými nemůže souhlasit. Za nesmyslný považuje souhlas obou rodičů při zákroku u potomka. Nesmyslná je i povinnost lékaře, který musí pacienta každý měsíc informovat o důsledcích dlouhodobé léčby a požadovat každý měsíc souhlas pacienta. Dalším sporným bodem je pro Kubka nemožnost přikurtovat při léčbě pacienta v nutných případech.

Kubek nerozumí povinnosti pacienta, který si stěžuje České lékařské komoře a na své náklady proto musí opatřit kopii své zdravotní karty. Dříve mohla lékařská komora nahlédnout do složky pacienta bez zbytečného kopírování, to od teď nebude možné.

Proti všem těmto bodům navrhuje lékařská komora protinávrh, jenže ministerstvo se rozhodlo pro vytvoření svého návrhu, který však zahrnuje jen bod týkající se souhlasu obou rodičů. Avšak Kubek má za to, že jejich návrh má větší šanci, aby byl přijat. Kubek uvedl: „s politiky se jedná dobře, ale s politiky pod tlakem ještě lépe!“

Kubek souhlasí s možností pacientů připlatit si za vybraného lékaře, avšak upozorňuje, že v takovém případě nesmí dojít k situaci, kdy na tom budou tratit ostatní pacienti. Ne všichni si totiž takové zacházení budou moci zaplatit a akutní případy je nutné řešit přednostně vždy, ať už si někdo zaplatí nebo nikoli.

Částky, kterými si pacienti zajistí „lepší“ péči, jsou však podle Kubka poměrně nízké, protože za ně se musí zaplatit veškerý potřebný personál a použití operačního sálu. Takže se nebude divit, když takovou možnost většina nemocnic neumožní jednoduše proto, že se jim to nevyplatí.

Kubek také odsuzuje variantu, že by lékaři mohli přesunout jednodušší úkony na zdravotní sestry. V takové situaci totiž lékař pořád nese zodpovědnost za provedení, i když ho sám nevykoná. Navíc zdravotní sestry nejsou k řadě úkonů dostatečně erudované. Pokud by však měli lékařovu práci vykonat, je nutné, aby i nesly odpovědnost.

„Cílem regulačních poplatků bylo vytáhnout peníze z pacientů,“ uvedl v pořadu Kubek. Uvádí tíživou situaci pro nízkopříjmové občany, kteří v nutné situaci navštíví pohotovost, kde zaplatí vysoký poplatek, a pak ještě musí nakoupit léky. Za absurdní pak považuje poplatek za hospitalizaci. O hospitalizaci pacienta totiž většinou rozhoduje ošetřující lékař a pacient do toho s prominutím nemá co mluvit.

Kubek zkritizoval celkovou roli státu v českém zdravotnictví, ten totiž v poslední době vyklízí své pozice ze zdravotnictví, v čemž spatřuje Kubek rozklad státu.

Témata: zdravotnictví

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky