Nejen Španělsko, ale i Itálie bude potřebovat zahraniční pomoc

Rakouská ministryně financí Maria Fekterová nevylučuje, že Itálie bude muset v příštích měsících kvůli vysokým nákladům na půjčování si peněz na trhu požádat evropské partnery o finanční pomoc. Informovala o tom v noci na úterý agentura Reuters.

660
reklama

"Itálie musí nést sama své ekonomické dilema velmi vysokých schodků a dluhů, ale samozřejmě to může být tak, že - vzhledem k vysoké míře, kterou Itálie platí při refinancování na trzích - může také dojít na podpůrnou pomoc," reagovala Fekterová pro rakouskou televizní stanici na dotaz, zda může vyloučit, že Itálie bude potřebovat peníze ze záchranných fondů eurozóny.

Poté, kdy se ministři financí eurozóny o víkendu dohodli, že půjčí Španělsku až do výše100 miliard eur na rekapitalizaci jeho bankovního sektoru, mnozí analytici očekávají, že Itálie bude další zemí v pořadí, která bude žádat o zahraniční pomoc.

Fekterová také zopakovala, že Řecko nedostane další peníze, pokud se po volbách, které budou 17. června, zformuje vláda, která odmítne podmínky úvěrového programu od zahraničních věřitelů.

"Čemu se chceme v každém případě vyhnout je anarchie. Eurogroup má vůli pomoci a nechce, aby země zbankrotovala," dodala.

Témata: Itálie | krize | španělsko

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky