Zoufalé oběti exekucí dřou i banky

Dlužníka, který se vyseká ze spárů exekuce, nemá ještě vyhráno - po zaplacení dlužné částky a odměn pro exekutora ho čeká uhrazení ještě jedné položky: bankovní poplatek za vedení obstaveného účtu, který mnohdy přesahuje tisíc korun. Píši to v úterý Lidové noviny.

reklama

Exekutoři v Česku blokují desetitisíce kont a další přibývají. A stále více bank zavádí do svých ceníků poplatek za správu účtu, který dlužník nesmí použít.

Například Era Poštovní spořitelna strhne klientovi, který se dostal do exekuce, za každý měsíc 200 korun. Ještě dražší sazebník má Zuno Bank - v té vyjde každý měsíc zablokovaného účtu na dodatečný poplatek 280 korun."Tato částka pokrývá běžné administrativní náklady spojené s exekucí," vysvětlil deníku mluvčí Zuno Bank Lukáš Tomis.

Další - mBank - účtuje jednorázový poplatek 400 korun, který strhne až po ukončení exekuce.

Některé banky, například Česká spořitelna, Komerční banka nebo UniCredit Bank, žádný podobný poplatek klientům neúčtují. "Vycházíme ze situace, ve které se klient ocitnul. Další navýšení exekuce o poplatek by bylo bezpředmětné," sdělil LN mluvčí UniCredit Bank Petr Plocek.

Poplatek neúčtuje ani Air Bank. "Přestože nabízíme služby zákazníkům teprve od listopadu loňského roku, již jsme dostali přes dvě stovky exekučních příkazů," sdělil mluvčí banky Rostislav Kocman.

Celkový počet nařízených exekucí se blíží k jednomu milionu.

Témata: exekuce

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky