Ekonomika

Ilustrační fotografie

Důchodci ušetří? Stát chystá změnu

Ekonomika

Ekonomická situace seniorů v Česku je dlouhodobě bezútěšná, nyní by se však mohlo začít blýskat na lepší časy. Senioři by totiž mohli výrazně ušetřit na lécích.

Zmrzlina, ilustrační fotografie

Studené léto trápí stánkaře, menší tržby hlásí i koupaliště

Ekonomika

Máme za sebou dva týdny prázdnin, ale počasí v Česku zrovna moc letní není. A tak nejen děti, ale i rodiče a provozovatelé letních atrakcí, koupališť nebo stánků doufají, že zbytek prázdnin bude teplejší. Jenže počasí by se mělo umoudřit až koncem příštího týdne.

Evropa zachraňuje uprchlíky

Příliv uprchlíků negativně ovlivní mzdy, varuje ekonom

Ekonomika

Jednou z hlavních obav Evropanů kvůli uprchlické krizi je strach, že příliv migrantů negativně ovlivní jejich pracovní pozice a mzdy. Ačkoliv se mnozí obhájci přijímání uprchlíků odkazovali na studii, která tento efekt popírá, nová studie ekonoma z Harvardovy univerzity tvrdí, že uprchlíci mzdám skutečně uškodí. Více informací uvedl americký server The Daily Caller.

Ilustrační fotografe

Ekonomika

Rady, jak nenaletět na letní brigádě

Sezóna brigád běží naplno, ale i tak stojí za to zmínit se o úskalích, která mohou z lákavé nabídky pro vylepšení finanční situace udělat prodělečný podnik, případně noční můru. Lidé s malou zkušeností na pracovním trhu jsou totiž lákavým cílem pro podvodníky, kteří se na nich snaží vydělat. Na co si dát pozor v případě (nejen) letních sezónních pracovních příležitostí, radí Zuzana Lincová, ředitelka Profesia.cz.

Evropská unie, ilustrační fotografie

Brexit? Implikace pro Evropu

Ekonomika

Očekává se, že okamžitý ekonomický dopad na zbytek EU bude omezený, ale odchod Velké Británie bude rezonovat ve zbývajících státech EU. Ve střední a východní Evropě se promítne ekonomické oslabení Velké Británie a dalších evropských států po Brexitu.

Ilustrační fotografie

Akciovým burzám vlily čerstvou krev do žil výsledky firem

Ekonomika

Evropské akcie se dnes nadechly k opětovnému růstu, když impuls jim daly hospodářské výsledky některých firem. Index Stoxx 600 tak v odpoledních hodinách roste o 0,6 %, když hlavní oporou mu jsou finanční tituly se ziskem 1,7 %. O více jak jedno procento posilují ještě akcie těžebních společností a sektor informačních technologií. Většinu zisků v průběhu dne ale vymazal britský index FTSE 100 (aktuálně +0,2 %), když BoE překvapivě ponechala úrokové sazby beze změny, na což reagovala libra posílením a poslala dolů akcie exportních společností.

Zlato, ilustrační fotografie

Ekonomika

Jaká by byla cena zlata, kdyby jím měly být kryty peníze?

Globální nestabilitu a nejistotu na trzích jasně potvrdilo nedávné referendum ve Velké Británii – brexit vyvolal logicky zcela bezprostřední reakce: pád akciových trhů, pokles cen ropy, rekordní oslabení libry... Na scéně tak opět zazářily drahé kovy; zejména zlato potvrdilo svou roli bezpečného přístavu v turbulentních dobách. Pozornost investorů, kterou svou stabilitou upoutal, žlutý kov jen tak neztratí. A to hlavně kvůli nejistotám a obavám z toho, jak odchod Britů z Unie bude vůbec probíhat, co bude následovat a jak se celý vývoj odrazí v globální ekonomice. Informuje Jakub Petruška, investiční analytik, Zlaťáky.cz

Chorvatsko, ilustrační fotografie

7 tipů, jak se nenechat ošidit na dovolené

Ekonomika

Česká obchodní inspekce vydala společně s Evropským spotřebitelským centrem seznam sedmi tipů, na co myslet a jak se nenechat napálit při cestách, hlavně po Evropě. Podle ČOI lidé na dovolené ztrácí pozornost a lehce se nechají ošidit prodejci zboží či poskytovateli služeb.

Ilustrační fotografie

Evropský průmysl: Jeden krok vpřed a hned zase zpátky

Ekonomika

Evropský průmysl letos rozhodně optimismus trhům nedodává. Dubnový výsledek sice mírně potěšil, květnový zase zklamal. Produkce se tentokrát oproti předchozímu měsíci snížila v eurozóně o 1,2 %, meziročně se její růst propadl na pouhé půl procenta. Výsledky za celou EU jsou sice o něco lepší, nicméně rozhodně nenaznačují žádnou silnou konjunkturu, která by se mohla opírat o toto pro většinu západní Evropy významné odvětví.

Evropská unie, ilustrační fotografie

Evropa v krizi? Brexit za to nemůže

Ekonomika

Rok 2016 se přehoupl do své druhé poloviny, čímž zároveň začalo třetí čtvrtletí letošního roku. Analýza společnosti Stratfor nabízí přehled situace ve světě a událostí, které budou určovat světové trendy v tomto čtvrtletí.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

6 tipů pro úspěšné překonání krizového období podniku

V podnikání může nastat období, kterého jste se vždy obávali. Vaše firma se může dostat do krize. Pro její překonání je nejdůležitější, abyste si sami přiznali, že se v krizové situaci nacházíte. Uchopte ji pak pevně do svých rukou, sestavte krizový plán a jednejte s chladnou hlavou a s nohama na zemi. Plán pravidelně upravujte a mějte dokonalý přehled o svých penězích. V článku vám představujeme šest tipů pro úspěšné překonání krizového období podniku.

Ilustrační fotografie

Majetek politiků: Luxusní sporťák, hypotéka na 10 milionů

Ekonomika

Jedni politici dosáhli v loňském roce milionových příjmů, jiní musí splácet vysoké hypotéky. A zatímco jedni si mohli koupit luxusní auto jen tak, druzí si ho museli pořídit na leasing. Vyplývá to z majetkových oznámení, které jsou zpřístupněny ve sněmovním registru.

Ilustrační fotografie

Poslanci si schválili, že jim volno začne dřív

Ekonomika

Podle původního plánu měla Poslanecká sněmovna jednat od úterý až do pátku, poslanci před sebou totiž mají spoustu práce. To už ovšem neplatí - zákonodárci si totiž odsouhlasili, že budou mít raději dříve volno.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

dTest podal žalobu na O2 kvůli změnám podmínek

dTest před dvěma týdny informoval o klamání spotřebitelů ze strany společnosti O2 v souvislosti se změnou podmínek datových tarifů. Vyjednávání s O2 nevedlo k tomu, aby operátor změnil svůj postoj, a proto dTest podává žalobu na zdržení se protiprávní činnosti vůči spotřebitelům.

Ilustrační fotografie

Povinné kvóty pro ženy? Tohle si o nich myslí Češi

Ekonomika

Vláda dnes projednávala návrh o rovnoměrném zastoupení žen v politice i ve vedoucích pozicích firem. Materiál na stoly členů vlády předkládal tým ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera. Jsou ale povinné kvóty řešením? Ptali jsme se Čechů na ulici.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Kalendář zloděje aneb "Lupiči" nespí ani v létě

Právě v létě mají zloději „hlavní sezónu“. V období letních dovolených se zvýšená kriminalita projevuje více či méně ve všech typech krádeží. ČSOB ve spolupráci s ČSOB Pojišťovnou vám poradí, na co si dát největší pozor a jak se vyhnout nepříjemnostem.

Zlato, ilustrační fotografie

Po brexitu nestojí zlatu v cestě vzhůru žádné překážky

Ekonomika

V pátek 24. 6. 2016 přišla studená sprcha nejen pro samotnou EU, ale i celý svět – v souvislosti s budoucností Velké Británie a potažmo celé Unie hovoří řada expertů o „černém pátku“. Na tuto skutečnost okamžitě zareagovaly finanční trhy oslabením libry na nejnižší hodnotu za posledních 30 let a poklesem cen akcií po celém světě. Začalo období nejistoty a obav z dalšího vývoje. Informuje Jakub Petruška, investiční analytik, Zlaťáky.cz

Ilustrační fotografie

Máme nový daňový balíček. Tohle všechno bude jinak

Ekonomika

Podmínky pro vyplácení daňového bonusu na vyživované děti se zpřísní, návrh v balíku daňových změn dnes schválila vláda. V rámci schválených změn zákona o DPH se také nově zavádí institut tzv. nespolehlivé osoby. Obce by měly mít rovněž možnost zvýšit maximální sazbu poplatku za vjezd do vybraných částí měst.

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

22. dubna 2024 18:27

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy