Lumpárna, dostal miliony za půl roku práce v ČD Cargo!

Nesmyslné odměňování milionovými částkami zaměstnanců českých státních firem je u nás již zaběhlou praxí. Případ vysokých odměn v ČD Cargo byl jedním z témat Reportérů ČT v tomto týdnu.

660
reklama

Hordossy získal za svého působení ve zmíněné firmě jeden a půl milionu korun za pouhého půl roku. Měl tedy plat jako například ředitel české pošty a to 250 tisíc za měsíc, což je výrazně více, než pobírá současný management firmy. Na odměnách si měl přijít dokonce na dva miliony. Ty mu ale nebyly doposud vyplaceny a tak podal žalobu.

O vyplacení odměny rozhodl dnes již bývalý předseda představenstva ČD Cargo Jiří Vodička. Ten měl před sebou ve funkci strávit už jen pár týdnů stejně jako Hordossy. Hordossy měl částku získat také z toho důvody, že nemohl nastoupit půl roku po rozvázání pracovního poměru do konkurenční firmy, ale podle Vodičky i proto, že měl pro ČD Cargo velký přínos. Mluvčí firmy však o žádném přínosu Hordossy neví.

Jak uvedl personalista Jan Bubeník, problematická situace ohledně odměn je v důsledku toho, že nejsou jasně stanovená pravidla pro jejich vyplácení, dokonce ani pro výběr zaměstnanců nejsou jasně daná kritéria. Například Robert Hordossy se ke své funkci dostal skrze fakt, že byl blízkým známým Jiřího Vodičky. Podle jeho slov byl Hordossy výkonným ředitelem pro určitý kontinent, ale blíže jeho zásluhy nespecifikoval.

Ačkoli pravidla zamezující takovému nakládání se státními financemi se snažila zavést už úřednická vláda Jana Fischera i současná vláda Petra Nečase, k ničemu jejich kroky nevedly. Příkladem toho jsou i zmíněné odměny, které měla vyplatit státní firma ČD Cargo investičnímu řediteli Robertu Hordossy.

Jedním z nařízení, které vydala vláda Petra Nečase je, že povoluje ve státních firmách vyplácet odměny až po jednom roce působení zaměstnance ve firmě. Vodička však odmítá, že by bylo toto nařízení ve stanovách firmy. Firma podle Vodičky nedostala pravidla od ministerstva dopravy, kde tou dobou působil Vít Bárta (VV), ačkoli o ně prý vedení ČD Cargo žádalo.

Témata: zaměstnanci

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky