Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Miliardář Soros: Na záchranu má EU tři měsíce, jinak padne

Podle známého amerického miliardáře George Sorose má Německo pravděpodobně tři měsíce čas na to, aby nalezlo cestu ven z dluhové krize eurozóny, pak už bude příliš pozdě. Uvedla to agentura Reuters.

Ve svém projevu na ekonomické konferenci v Itálii Soros uvedl, že dluhová krize hrozí zničit Evropskou unii a uvrhnout ji do ztracené dekády, jak se to stalo v roce 1980 Latinské Americe."Podobný osud nyní čeká Evropu. To je zodpovědnost, kterou Německo a další věřitelské země musí uznat," řekl Soros.Miliardář očekává, že z řeckých voleb v červnu sice vznikne vláda, která bude ochotna udržet současné dohody finanční pomoci, ty však považuje za nemožné k uskutečnění."Řecká krize tak může dojít k vrcholu na podzim. Do té doby bude německá ekonomika oslabovat tak, že kancléřka Merkelová bude moci ještě obtížněji než dnes přesvědčovat německou veřejnost k přijetí další evropské odpovědnosti. To je to, co vytváří ono tříměsíční okno," vysvětlil.

Témata:  EU George Soros

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

22. dubna 2024 18:27

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy