Ekonomika

Ilustrační fotografie

Zdravotní volno nebo nemocenská? Co byste brali?

Ekonomika

Zástupci odborů, zaměstnanců a vlády budou dnes odpoledne znovu řešit změny v nemocenském pojištění. Znovu se tak nejspíš rozvíří debata o tom, zda by měly být první tři dny nemoci propláceny.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Češi nevychází se svým příjmem. Každý šestý má druhé zaměstnání

Více než polovina Čechů má podle portálu eDane problémy vyjít se svým současným příjmem. Velká část lidí se tak uchyluje k druhému zaměstnání, aby si zlepšila rodinný rozpočet. I při krátkodobém výdělku je důležité dát si pozor na správné placení daní, jinak hrozí lidem postihy. Podle společnosti TaxVision má druhé zaměstnání 24 procent lidí.

Ilustrační fotografie

Koruna se dostává pod tlak spekulantů

Ekonomika

Uplynulý týden přinesl smíšené zprávy z české ekonomiky. Zklamal červencový zahraniční obchod, průmysl a maloobchod, kde ale měl vliv menší počet pracovních dní a především celozávodní dovolené. Naopak příznivá byla data z trhu práce, když podíl nezaměstnaných v srpnu překvapivě poklesl a růst mezd v Q2 16 překonal očekávání. Na konci týdne byla zveřejněna srpnová spotřebitelská inflace (+0,6 % y/y), která sice mírně zaostala za očekáváním trhu, ale potvrdila trend zrychlování cenového růstu. Informuje Marek Dřímal Economist, Komerční banka, a. s.

Peníze CZK, ilustrační fotografie

Rekordní výhra: Šťastlivec v loterii vyhrál přes 201 milionů

Ekonomika

Nejvyšší výhra letošního roku a druhá největší v historii Sportky padla ve středečním losování v okrese Ústí nad Labem. Šťastný výherce si odnese neuvěřitelných 201,25 milionů korun. Vůbec nejvyšší výhra padla 3. listopadu, kdy si šťastlivec odnesl bezmála 400 milionů.

Stříbro, ilustrační fotografie

Stříbro by mohlo atakovat hranici 50 dolarů. Co je hlavní příčinou?

Ekonomika

Stříbro je kovem velmi podhodnoceným. To je již obecně známý fakt. I když se jeho aktuální cena drží kolem 20 dolarů za unci a od začátku roku si připsalo slušných 44 %, pořád je to extrémně málo. Například poměr mezi cenou zlata a stříbra je stále velký – za jednu unci zlata se dá pořídit cca 70 uncí stříbra. Je to sice méně než loni, kdy to bylo asi 80 uncí stříbra, nicméně je to stále hodně vysoký nepoměr. Jinými slovy má stříbro velký prostor pro růst a očividně se tento kov začíná probouzet k aktivitě. Nahrává mu k tomu jak aktuální globální dění, tak neustále se zvyšující poptávka nejen investorů, ale i průmyslu: kvalita rud je nižší, a proto se těží stále více. Náklady tak rostou a nestačí se uspokojovat dnešní trh. Informuje Jakub Petruška, investiční analytik, Zlaťáky.cz

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Politici horší než zloději. Zákonem se vloupají do vašeho domova

Čeští poslanci dnes schválili novelu zákona o ovzduší, která nařizuje lidem pustit úředníky kontrolující topivo do své domácnosti. Pokud jim vstup odmítnou, hrozí jim pokuta až 50 tisíc korun. Novelu musí ještě posvětit senát a podepsat prezident. Opozice nicméně již avizovala, že ji napadne u ústavního soudu. Jejich výtky považuji za opodstatněné. Informuje RNDr. Evžen Korec, CSc., generální ředitel a předseda představenstva EKOSPOL a. s.

Ilustrační fotografie

dTest: Víte, na jak dlouho máte sjednanou smlouvu o dodávce energií?

Ekonomika

Většina spotřebitelů je přesvědčena, že mají uzavřenou smlouvu o dodávce energií na dobu neurčitou. Realita bývá však opačná, spotřebitelé častěji mívají smlouvu uzavřenou na dobu určitou. A takovou smlouvu obvykle nelze předčasně ukončit bez sankcí. Před podpisem je třeba si vždy pečlivě prostudovat celou smlouvu i další dokumenty, v nichž může být stanoveno, že smlouva je uzavírána na dobu určitou.

Dálniční známka 2015

Konec dálničních známek? Auta by měla platit za ujetý kilometr

Ekonomika

Osobní automobily by měly na dálnicích platit podle toho, kolik ujedou kilometrů. V rozhovoru pro Hospodářské noviny to řekl šéf české pobočky Deloittu Josef Kotrba, která má ministerstvu dopravy radit ohledně mýta. Takový systém doposud platí pro kamiony.

Prague Capital Market Summit

Ekonomika

Špičky českého byznysu na pražském summitu

14. října 2016 se v ČNB uskuteční nejvýznamnější setkání zástupců úspěšných českých firem, zástupců korporací a expertů kapitálového trhu, nad stěžejním tématem financování firem. Diskuse bude zaměřená na finanční řízení společností, možnosti financování tzv. velkých firem, možnosti financování potřeb středních firem a v neposlední řadě také na české investiční skupiny.

Koupaliště, ilustrační fotografie

Lidé raději vyrazili k vodě než do obchodů

Ekonomika

Červencové statistiky z obchodu a následně i ty další co přijdou (průmysl, stavebnictví, zahraniční obchod), do značné míry ovlivnil rozdílný počet pracovních dnů. Tentokrát bylo i díky svátkům o tři pracovní dny méně, které lidé využili k prodloužení volna, a tak zvolnily i nákupy v obchodech. 

Ilustrační fotografie

Ekonomika zpomalila růst, na vině je i propad stavebnictví

Ekonomika

České ekonomice se stále daří, i když její růst postupně zpomaluje. Zatímco loni hrubý domácí produkt (HDP) vzrostl o více než čtyři procenta, ve druhém čtvrtletí roku 2016 se zvýšil „jen“ o 2,6 procenta. Vyplývá to z aktuálních údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ). Informuje RNDr. Evžen Korec, CSc., generální ředitel a předseda představenstva EKOSPOL a. s.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Postávání v kolonách vyjde každého řidiče ročně na tisíce

Postávání v kolonách vyjde každého řidiče v přepočtu na 19 tisíc korun ročně. Tedy téměř jeden průměrný plat padne nejen na spotřebu benzínu a nafty, ale i na čas strávený v zácpách. Podle výpočtu Ústředního automotoklubu jde o částku, která se v průběhu let zvyšuje a to hlavně kvůli velkým opravám silnic a dálnic. Řidiči stráví každoročně v kolonách až půl dne!

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

22. dubna 2024 18:27

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy