Okamura: Dotace zaplatí český občan!

Kauza dnes už bývalého hejtmana Davida Ratha neunikla ani moravsko-japonskému podnikateli Tomio Okamurovi. Na svém pravidelném pondělním videoblogu uvedl, že snad bude pokračovat vyšetřování i jiných rozhazování veřejných peněz.

660
reklama

Podle Okamury by měl psycholog českým politikům neustále opakovat jedno spojení „neber dotace, neber dotace a neber dotace“. „Kauza Rath, pokud bůh dopřeje, konečně spustí lavinu, která odkryje bohapusté rozhazování miliard v naší republice.“

Okamura na svém videoblogu řekl, že v České republice neexistuje kraj, kde by se stamiliony nevyhazovaly z okna. Získat značnou finanční sumu bez reálných výsledků podle podnikatele jde na dotacích. Přes ně totiž utíkají stamiliony korun.

To, že nemluví do větru, ukázal podnikatel na zkušenostech z oboru, v němž působí. „Vím, o čem mluvím. Kraje a města například vyhodila stovky milionů údajně na propagaci cestovního ruchu v regionech. Výsledkem všeho je reálný pokles turistů v regionech ve srovnání s Prahou.“

Důvodem nedostatečného využití dotací byla podle Okamury skutečnost, že podpora cestovního ruchu v regionech spočívala ve vytištění brožur a letáků. To je podle podnikatele naprosto nedostatečné využití dotací na podporu turismu, neboť brožury a letáky v drtivé většině skončí v odpadkovém koši.

„Další stamiliardy se pak darovaly nejen z dotací bohatým podnikatelům na jejich golfová hřiště a jejich luxusní hotely. Místní mafiozové si mnou ruce. Zato v krajích i nadále chátrají unikátní turistické taháky pro turisty z celé planety.“ Příkladem podle Okamury může být Flora Olomouc či koncentrační tábor s fabrikou Oscara Schindlera u brněnských Svitav.


Zaplatí to opět český občan

Tíha nedostatečného využití dotací, jejichž velká část byla vyvedena do soukromých kapes, podle Okamury opět spadne na bedra českého občana. Velkou část dotací podle svých slov Evropská unie neuzná, dotované programy tak zaplatí daňový poplatníci.

Navíc podle podnikatele se za chvíli staneme čistými plátci, takže to, co si Česká republika od Evropské unie půjčila, bude muset draze splácet – i s nemalými úroky. A politici to podle Okamury splácet rozhodně nebudou.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky