Zatčení Ratha byl jen začátek! Co bude následovat?

Strana zelených na svých internetových stránkách dala najevo svůj postoj k zadržení Davida Ratha. Ten byl zatčen minulý týden v pondělí kvůli podezření z korupce (přeci kvůli „běžnému“ držení sedmi milionů v krabici od vína). Zelení doufají v začátek změn a to nejen ve středních Čechách.

reklama

Selhání dávají Zelení za vinu jiné příčině než všechny ostatní strany, které za činitele považovali Ratha nebo celou organizovanou skupinu. „Jednoznačně selhal vnitřní kontrolní systém, ale i interní audit na středočeském krajském úřadě. Vyzýváme Ministerstvo financí, aby na něm provedlo kontrolu a vydalo stanovisko k vnitřnímu kontrolnímu systému a internímu auditu na Středočeském kraji,“ uvedl Lukáš Tůma, který je lídrem kandidátky do krajského zastupitelstva ve Středočeském kraji na Stranu zelených.

Korupční prostředí dle Tůmy na kraji vytvořila spolupráce ČSSD a KSČM. Vedení kraje neposkytovalo dostatek informací opozici ani veřejnosti.

Tůma ve článku připomněl fakt, že Strana zelených jako jediná prošla protikorupčním testem, který před dvěma lety provedla MF DNES. Manažer strany Tomáš Průša jediný rázně odmítl úplatek, který mu byl nabízen za zabránění přijetí novely loterijního zákona.

Pro zlikvidování prokorupčního prostředí v České republice Strana zelených navrhuje následující:

Sjednocení pravidel pro čerpání peněz z fondů EU. Tím, že jsou pravidla pro různé oblasti jiná, je situace značně znepřehledněná a nahrává korupci.

Rozšíření kompetencí Národního kontrolního úřadu. Jde především o umožnění kontroly hospodaření s majetkem, příjmy a výdaji samospráv.

Dalším bodem je novela zákona o obcích, která pomůže předcházet nehospodárnému zacházení s obecním majetkem.

Za důležité Strana zelených považuje to, aby o realizování projektů rozhodovala i veřejnost a nejen úřady. Projekty vybrané veřejností by přinesly adekvátní užitek.

Témata: korupce | rath, david

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky