Investoři otálejí s nákupem evropských nemovitostí

Souhrnná hodnota komerčních nemovitostí, které v Evropě v prvním čtvrtletí 2012 změnily majitele, je 23,4 miliardy eur (585 mld. Kč), což je mezikvartálně téměř o třetinu méně. V pondělí o tom informovala mezinárodní poradenská společnost DTZ.

660
reklama

Je to zároveň obdobný objem jako ve stejném období loňského roku.

"Na celoevropské úrovni investiční trh odráží nejistotu, která svírá celou ekonomiku. Očekáváme proto, že v letošním roce investoři nakoupí nemovitosti v nižší než původně předpokládané hodnotě, zhruba 100 miliard eur," konstatovala Magali Marton, ředitelka DTZ CEMEA Research.

Ze všech evropských zemí vzrostl v meziročním srovnání investiční trh pouze ve Velké Británii (a to i mezikvartálně), Norsku a v Rusku. V ostatních státech investiční aktivita stagnovala, poklesla nebo v období od ledna do března 2012 nebyla vůbec žádná. Do poslední kategorie spadá vedle České republiky například i Maďarsko nebo Rumunsko.

"Jak jsme ale předpovídali, větší transakce byly uzavřeny hned v dubnu a v květnu. Další transakce budou následovat," upozornila Magali Marton na nedávné prodeje centrály 4D Centre Kodaňská, Radio Free Europe / Svobodné Evropy nebo administrativní budovy City Green Court Ryan Wray.

Výrazné bylo v prvním čtvrtletí zastoupení velkých transakcí. Majitele změnilo například nákupní centrum Galereya v Petrohradě (za 991 mil. eur koupil Morgan Stanley), kancelářská budova Operakvartet v Oslu (cena 633 mil. eur) nebo Zlate Terasy ve Varšavě, které za 475 mil. eur koupilo UniBail Rodamco od ING RED. Aktivní byly v prodejích společnosti (zpravidla developerské) kótované na burze. Využily poptávky po kvalitních nemovitostech lepší kategorie a prodaly některé z největších nemovitostí ze svých portfolií, nezřídka v rámci procesu restrukturalizaci za účelem snížení poměru dluhového financování. Vzhledem k rostoucímu trendu, kdy společnosti stále častěji preferují dluhové financování v poměru 40 procent LTV (loan to value), lze podle firmy očekávat další prodeje během tohoto roku. Zjevné je to i v České republice, kde se některých aktivit zbavují společnosti jako ECM, Orco nebo Red Group (Waltrovka).

Témata: nemovitosti

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky