Katastrofa v EU! Blbá nálada se stupňuje

Diplomaticky řečeno ekonomika eurozóny si nevede dobře. Ve čtvrtek zveřejněné indexy podnikatelských nálad v průmyslu eurozóny podle analytika ČSOB Jana Čermáka jen potvrdily tristní stav ekonomiky a především sílící pesimismus ohledně nejbližší budoucnosti.

reklama

Ten mimochodem měřeno indexy PMI dosáhl mezi průmyslníky v měnové unii nejvyšší úrovně za poslední tři roky a pohybuje se zřetelně v pásmu, jež je typické pro plnokrevnou recesi.

"Pro nás je pak dvakrát nepříjemné, že včerejší data ukázala na to, že německá mašina, která držela růst v Evropě (a v podstatě i u nás) se podle všeho rovněž začíná zadrhávat. Nejvíce respektovaný index podnikatelské nálady sice ještě stále zůstává nad svým dlouhodobým průměrem, avšak např. subindex nových objednávek v indexu PMI pro německý průmysl se propadl na skutečně velmi nízkou úroveň, kterou nevyhnutelně musí dříve nebo později pocítit i exportně orientované závody v ČR," upozornil analytik Čermák.

Květnový pád indexů PMI na nová minima, která implikují prohloubení hospodářského poklesu v celé měnové unii, staví do velmi nepříjemné situace Evropskou centrální banku (ECB). "Ta by jistě ráda vyčkala na další měnově-politické zásahy až na léto, kdy bude jednak jasné, jak dopadnou volby v Řecku a jednak, jak se v ekonomice projeví dopad dlouhodobých repo operací. Na druhou stranu (psychologický) tlak na to, aby ECB na stupňující recesi při restriktivní rozpočtové politice nějak zareagovala, bude sílit. Tento tlak se přitom může dále stupňovat, pokud se rizikové prémie na trzích vládních dluhopisů v eurozóně budou dále roztahovat," odhaduje Čermák.

Z výše uvedených důvodů je podle něj relevantní se bavit o snížení základní úrokové sazby ECB už na nadcházejícím zasedání, tj. 6. června. "Prozatím tuto možnost členové Draghiho družiny nějak neventilovali - to se však v následujících dnech může změnit," myslí si analytik ČSOB.

Témata: EU

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky