Kaufland "odíral odběratele". Dostal pokutu 13,6 milionu korun

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) uložil pokutu ve výši 13,628 milionu korun obchodnímu řetězci Kaufland za porušení zákona o významné tržní síle. ÚOHS o tom informoval v úterý s tím, že jde o první rozhodnutí úřadu v této věci.

reklama

„Prvostupňové rozhodnutí není dosud pravomocné a je možno proti němu v zákonné lhůtě podat rozklad,“ uvedl mluvčí úřadu Martin Švanda.
 
Kaufland podle úřadu porušil zákon, když s nadpoloviční většinou svých dodavatelů dojednávala lhůty splatnosti delší než 30 dní a svoje úhrady skutečně v těchto delších lhůtách realizovala. Povinnost dodržovat maximální dobu splatnosti v délce 30 dnů od data dodání zboží je přitom stanovena přímo zákonem.
 
Dalšího delitku se měl Kaufland dopustit tím, že sjednávala s více než 95 % svých dodavatelů zemědělských a potravinářských produktů ve smlouvách ustanovení, na jehož základě by v případě postoupení pohledávky vůči Kauflandu třetím osobám měli povinnost hradit poplatek ve výši čtyři procenta z hodnoty postoupené pohledávky, a to vedle administrativních nákladů spojených s postoupením.

Kaufland současně sjednával ustanovení o dodatečném skontu, na jehož základě požadoval v případě dřívějšího zaplacení faktury slevu, a to ve výši 0,5 procenta za každý započatý týden, o který byla faktura dříve uhrazena.
 
Při této kombinaci podmínek tedy dodavatelé, kteří chtěli dostat své peníze před splatností faktur, byli nuceni volit, z důvodů zatížení poplatkem za postoupení pohledávky, ekonomicky méně výhodnou variantu skonta. Skonta i poplatky za převod pohledávek obchodní řetězec od svých dodavatelů skutečně inkasoval.
 
V případě poplatku za postoupení pohledávky a skonta se podle úřadu jednalo o soustavné uplatňování praktiky, která podřizovala dodavatele povinnostem, jež vytvářejí nerovnováhu mezi smluvními stranami, čímž byl porušen zákaz zneužití významné tržní síly.
 
Kromě sankce uložil úřad také nápravná opatření. Podle nich je obchodní řetězec Kaufland povinen odstranit ve svých smlouvách s dodavateli ustanovení o poplatku za postoupení pohledávky a dále uvést ustanovení o lhůtách splatnosti do souladu se zákonem o významné tržní síle. Nápravná opatření je nutno provést do 90 dnů od nabytí právní moci rozhodnutí.
 
Vzhledem k tomu, že se jednalo o první aplikaci zákona o významné tržní síle, Úřad se v rozhodnutí rozsáhle zabýval výkladem tohoto právního předpisu.

Témata: kaufland

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky