Ekonomika

Ilustrační fotografie

Dluh USA: Jen za splátku úroků by bylo více než 10 tisíc tun zlata

Ekonomika

Dnešní politika světových centrálních bank se nese v duchu „dopování“ ekonomik dalším a dalším tištěním nekrytých peněz. A není to jen toto kvantitativní uvolňování. Centrální banky také vymýšlejí další zásahy, kterými chtějí podpořit ekonomiku a nastolit jakousi „zdravou" formu inflace. Tyto kroky se ale snadno vymknou kontrole – dnešnímu globálnímu hospodářství stačí málo a „bubliny" mohou kdykoliv splasknout a vytvořit opět velké problémy. Informuje Jakub Petruška, investiční analytik, Zlaťáky.cz.

Ilustrační fotografie

Češi se doma necítí bezpečně

Ekonomika

Dle průzkumu společnosti SAPELI při zabezpečení spoléháme na kukátko, druhý zámek, souseda a psa. Zloději ale ročně vykradou deset tisíc domů, bytů nebo chat.

Samsung, ilustrační fotografie

Ekonomika

Problémy Samsungu by se mohly opakovat

Samsung není „dobrou příležitostí k nákupu“ kvůli možnému poškození pověsti. S blížícím se svátkem singles se Alibaba projevuje jako potenciální příležitost k nákupu. Informuje Peter Garnry, vedoucí kapitálové strategie Saxo Bank.

Produkce brambor bude letos vyšší

Úroda brambor a kukuřice bude výrazně vyšší než loni

Ekonomika

Odhad sklizně k 15. září potvrzuje dobrou úrodu obilovin na úrovni 8 422 tis. tun (+3,0 % meziročně) a řepky 1 362 tis. tun (+8,4 % meziročně). Očekávaná sklizeň brambor 689 tis. tun je v porovnání s loňskou velmi nízkou sklizní o 36,5 % vyšší, cukrovky se sklidí 3 847 tis. tun, o 12,5 % více než loni. Informuje ČSÚ.

Ilustrační fotografie

Registr smluv: Kdy je nutné smlouvu v registru zveřejnit?

Ekonomika

Od 1. července letošního roku musejí být v registru smluv zveřejňovány všechny soukromoprávní smlouvy nad 50 000 Kč bez DPH, jejichž jednou smluvní stranou je například obec. Podnikatelé tak mohou snadno a zdarma na internetu sledovat, jaké služby nebo zboží nakupují veřejné instituce v jejich okolí a za jakou cenu. Tomu pak mohou přizpůsobit svoji obchodní politiku a usilovat o uzavření nových obchodů.

Ilustrační fotografie

Podzimní dovolená: 25 nejlevnějších evropských destinací

Ekonomika

Cestovatelé, kteří během těchto deštivých podzimních dnů přemýšlí, kam vyrazit na prodloužený víkend, se při plánování výletu mohou nechat inspirovat nejnovějšími statistikami Airbnb. Ty prozrazují, ve kterých městech Evropy lze sehnat na podzim to nejlevnější ubytování. 

Podzim, ilustrační fotografie

Ekonomika

Dovolená na podzim je stále oblíbenější

Dovolenou v České republice volí na podzim až o 70 % více turistů než v loňském roce. Vyplývá to ze statistik cestovní agentury Invia. Větší zájem je také o dovolenou na Slovensku, v Německu nebo Maďarsku. Průměrné ceny prodaných zájezdů navíc meziročně mírně klesly.

Ilustrační fotografie

Ministerstvo připravuje změny, které ušetří lidem papírování a čas strávený na úřadech

Ekonomika

Zadat neschopenku přímo z domu přes počítač nebo tablet, zjistit v jaké fázi se nachází žádost o dávku nemocenského pojištění nebo získat ihned přehled doby důchodového pojištění. Zní vám to jako hudba vzdálené budoucnosti? Ministerstvo práce a sociálních věcí a Česká správa sociálního zabezpečení přichází s novinkami, které využijí nové moderní technologie. Současné legislativní prostředí neumožnuje revoluční změnu a okamžitou elektronizaci tiskopisů, proto MPSV navrhne zásadní právní úpravy této oblasti.

Ilustrační fotografie

Zboží také můžete reklamovat jen s fotkou účtenky

Ekonomika

Papírovou účtenku přitom někdy ztratilo 71 % lidí a 53 % účtenka vybledla. Každý druhý Čech má za loňský rok osobní zkušenost s reklamováním nějakého zboží nebo služby. Reklamací ale mohlo být ještě víc, pokud by některým lidem účtenka nevybledla nebo ji neztratili. 56 % lidí totiž kvůli ztracené nebo vyblednuté účtence nakonec vůbec nereklamuje. Přitom stačí účtenku třeba vyfotit mobilem a při reklamaci pak jako doklad o koupi ukázat její fotku. O této možnosti ale podle výzkumu společnosti STEM/MARK ví zatím jen 41 % lidí. 

Ilustrační fotografie

Ekonomika

dTest: T-Mobile posílá vymahače pro neoprávněně sjednané pokuty

Operátor T-Mobile vzal zpět návrhy podané k Českému telekomunikačnímu úřadu na rozhodnutí sporu o nezaplacené faktury, protože s nimi nemá šanci uspět. Neváhá ale na své klienty následně poslat vymahače, kteří hrozí exekucemi a zabavováním majetku. To však bez rozhodnutí ČTÚ nemůže nastat.

Sedm z deseti strojírenských firem se potýká s nedostatkem kvalifikovaných pracovníků

Situace je špatná. Strojírenským firmám chybí kvalifikovaní pracovníci

Ekonomika

V současné době sedm z deseti strojírenských společností pociťuje nedostatek kvalifikované pracovní síly. Nejvíce přitom chybí dělnické profese a odborní specialisté. Za nejefektivnější způsob řešení této situace pokládají ředitelé strojírenských společností spolupráci s odbornými školami a výchovu vlastních pracovníků. Přesto se tři čtvrtiny z nich obávají, že je tento problém bude v budoucnu limitovat v růstu. Vyplývá to ze Studie českého strojírenství H2/2016 zpracované analytickou společností CEEC Research.

Ilustrační fotografie

Lidé chtějí přírodní drahé kameny, syntetiku ve špercích vnímají jako lež

Ekonomika

Syntetické diamanty produkuje stále více výrobců. S rostoucí produkcí bude proto dle odborníků s největší pravděpodobností klesat jejich cena. Nedávný průzkum klenotnictví ALO diamonds ukázal, jak Češi vnímají uměle vyráběné drahokamy. Dotazovaní například uvedli, jak by reagovali, kdyby zjistili, že kámen ve šperku, který dostali darem, není přírodní, ale umělý. Více než třetina z nich by se v takové situaci cítila zklamaná či pohoršená.

Ilustrační fotografie

Kolik zaměstnavatele stojí zaměstnanec?

Ekonomika

Současná situace na českém trhu pracovních sil je paradoxní. Česká republika se v současné době pyšní jednou z nejnižších nezaměstnaností v Evropské Unii, zároveň ekonomika roste a firmy by potřebovali nabírat nové zaměstnance. Nabírání jsou firmy otevřené i přesto, že nový zaměstnanec pro ně znamená relativně velkou finanční zátěž.

Ilustrační fotografie

Vláda schválila příspěvky propouštěným horníkům

Ekonomika

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek na zasedání vlády předložil opatření ke zmírnění sociálních dopadů, souvisejících s restrukturalizací a útlumem činnosti právnických osob zabývajících se těžbou uhlí nebo uranu. Informuje Ministerstvo průmyslu a obchodu.

Autobusy, ilustrační fotografie

Ekonomika

Řidičům autobusů stoupnou mzdy skoro o čtyřicet procen

Mzdy řidiček a řidičů veřejných linkových autobusů v regionech výrazně stoupnou. Ministerstvo práce a sociálních věcí úspěšně zprostředkovalo dohodu při složitých tripartitních jednáních mezi dopravci, zástupci vlády, krajů a zaměstnaneckými odbory. Opatření by mělo být účinné od prvního ledna příštího roku.

Ilustrační fotografie

Dlouhý: Další zvýšení minimální mzdy může poškodit některé zaměstnavatele

Ekonomika

Minimální mzda, zákoník práce a další instrumenty k „ochraně“ zaměstnanců jsou v ČR bohužel politicky zneužívány. Proces navyšování mezd se navíc neopírá o relevantní data a neobsahuje věrohodné analýzy budoucích dopadů na zaměstnanost. Vnější zásahy v této oblasti jsou pro české hospodářství přímo škodlivé. Podnikatelé v čele s Hospodářskou komorou ČR jsou proto přesvědčeni, že se minimální mzda musí odpolitizovat. Informuje Vladimír Dlouhý, prezident Hospodářské komory ČR.

Ilustrační fotografie

Minimální mzda se zvýší na 11 tisíc korun

Ekonomika

Minimální měsíční mzda se se od 1. ledna 2017 zvýší ze současných 9 900  na 11 000 korun, minimální hodinová mzda pak z 58,70 korun na rovných 66 korun. Návrh ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové, který na středečním jednání schválila vláda, zároveň ruší zvláštní sazbu minimální mzdy pro zaměstnance s invalidním důchodem. Bude tak platit jedna sazba minimální mzdy pro všechny zaměstnance.

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

22. dubna 2024 18:27

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy