Krutý trest za Ratha: Komunisté téměř vedou v preferencích

Komunisté posilují ve volebních preferencích a na sociální demokraty ztrácí už jen dvě a půl procenta. Vyplývá to z průzkumu střediska SANEP, který byl zveřejněný v pondělí a který se uskutečnil ve dnech po vypuknutí Rathovy kauzy.

reklama

Podle šetření společnosti SANEP, které probíhalo od čtvrtka minulého týdne do neděle, by v hypotetických volbách do Poslanecké sněmovny výrazně propadla zejména ČSSD, ale i ODS a TOP 09. Naopak k výraznému vzestupu oproti hodnotám získaných v průzkumu z počátku května by došlo v případě KSČM, kterou by nyní od vedoucí ČSSD dělilo pouhých dvě a půl procenta voličských hlasů.

ČSSD tak oproti počátku května přišla o téměř pět procent voličských hlasů. Zvítězila by s 22,3 procenta hlasů. Druzí komunisté by získali 19,8 procenta. Do Poslanecké sněmovny by se dále dostala ODS s výsledkem 14,7 procenta, KDU-ČSL s 7,9 procenta a SPOZ s 5,4 procenta. Nad tři procenta hlasů se ještě přehoupla Strana Zelených a Suverenita. Věci veřejné by získali jen 0,7 procenta.
 
Statistici ze společnosti SANEP přičítají pokles preferencí sociálních demokratů zejména aféře kolem bývalého hejtmana Davida Ratha, která je měla připravit o část tradičních voličů. Navíc podle SANEP dochází na straně nevoličů z důvodu negativního vnímání politické situace k jejich voličské aktivaci ve prospěch KSČM. Jde zejména o lidi ve věku 50 a více let.

Průzkumu společnosti SANEP byl provedený ve dnech 17. až 20. května 2012 na vybrané skupině 8 630 dotázaných ve věku mezi 18 a 69 lety.

Témata: čssd | volby | ksčm

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky