Česko je prolezlé korupcí, říká profesorka

Český politik neví, co je to etika. V Německu kvůli neetickému chování odstoupil prezident a oni ještě nadávali, že mu to trvalo 2 měsíce. V ČR politik neodstoupí, ani když je odsouzen, natož podezřelý ze závažného trestného činu. Takový názor pronesla politoložka VŠE Vladimíra Dvořáková v pořadu Hyde park na ČT24.

660
reklama

Kdo za to ale může? Překvapivě ne politici, ale ti, kdo je volí. My, občané. Stále jsme se nenaučili, že politik se nám musí zodpovídat. Naší neaktivitou jsme způsobili například to, že bývalý ministr Drobil dnes vede volební kampaň ODS.

Samozřejmě se v pořadu řešila také kauza Rath. Předsedkyně akreditační komise Dvořáková si nemyslí, že se jedná o politicky motivovanou kauzu. Přesto ale uznává, že z vládních kruhů se dá ovlivnit, co se bude vyšetřovat a co ne. Například u BIS, která má povinnost předávat informace při podezření z páchání trestného činu politikům premiérovi, je problém, co dělat v případě, že se jedná o politika, který má k premiérovi blízko.

Co by mohlo oslabit korupci v ČR, je větší práce neziskových organizací, které budou kontrolovat práci vlády. K tomu jsou ale nutné peníze. Na Západě tyto organizace sponzorují podnikatelé. V Česku tito lidé raději jen nadávají a pak odejdou do zahraničí, než aby svými penězi pomohli něco změnit.

Další, co je typicky českým problémem, je provázanost státní správy a politiky. V západní Evropě je běžné, že úředníci jsou na volbách nezávislý. V ČR rozhoduje ministr o personálním obsazení i o platech a odměnách. Například ve Velké Británii toto neexistuje. Státní správa je nezávislá, kariérní postup ministr nemůže ovlivnit a odměny uděluje hlava úřadu z řad státní správy. Ne ministr. V ČR je problém, že pomalu nelze určit, kdo na ministerstvu rozhoduje.

V naší zemi je také zvykem, že se z politika po konci politické dráhy stane lobbista nebo jde podnikat do sféry, kterou měl na starost. Ve vyspělých demokraciích mají toto politici alespoň po nějakou dobu zakázáno.

Řeč ve studiu přišla také na působení Dvořákové v akreditační komisi. Mluvilo se o jejím podfinancování, kdy v pěti lidech mají práce až nad hlavu a Nečas jim odmítá přidat. Zároveň se vyjádřila i k průtahům kolem odsouzení lidí napojených na aféru rychlostudentů. Komise prý udělala vše, co udělat měla. Současné průtahy způsobuje nečinnost policie. Dvořáková vyjádřila pochybnosti, že protahování vyšetřování je proto, aby uběhla promlčecí lhůta a podezřelí zůstali nepotrestáni.

Témata: korupce

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky