Benzin i nafta zdražily, ceny dál rostou. Kde načerpáte nejlevněji?

Ceny pohonných hmot u tuzemských čerpacích stanic v uplynulém týdnu vzrostly, benzin Natural 95 zdražil v průměru o 27 haléřů na 34,68 Kč, nafta o 31 haléřů na 34,03 Kč. Vyplývá to z pondělních údajů společnosti CCS.

660
reklama

„Příčinou byla zvyšující se cena ropy na světových trzích. Prostor pro růst byl nicméně ještě větší. Dočkali jsme se ovšem poklesu distribučních marží, které byly na nadprůměrných úrovních. Proto ani zdražení nebylo tak velké,“ uvedl Petr Čermák, analytik společnosti Colosseum.

Výhled pro nejbližší dny podle něj zůstává pro české motoristy stále nepříznivý. „Zdražení u čerpacích stanic bude pokračovat. I přes stagnaci cen ropy na světových trzích zamířily průměrné ceny na burze v Rotterdamu vzhůru. Nepříznivým faktorem bylo i oslabení koruny vůči dolaru a díky kombinaci výše uvedených faktorů se v následujících dnech dočkáme dalšího zdražení v řádu desetihaléřů,“ očekává Čermák. „Prostor pro pokles distribučních marží sice stále existuje, což by mohlo výsledný růst cen přibrzdit, je však již oproti předchozímu týdnu menší. Zdražení by tak mohlo být ještě větší než v uplynulém týdnu,“ dodal analytik.
 
Nejlevnější benzin je i nadále k dostání v Ústeckém kraji (33,91 Kč), poslední místo stále patří jižní Moravě (35,40 Kč). Nejvíce vzrostly ceny na Vysočině (o 60 haléřů), naopak v Olomouckém kraji o 15 haléřů klesly.

Také v případě nafty si první místo udržel Ústecký kraj (33,42 Kč), nejdražší je stejně jako u benzinu jižní Morava (34,69 Kč). Největší nárůst cen zaznamenali motoristé na Plzeňsku (o 59 haléřů), nejmenší v Pardubickém kraji (o 12 haléřů).
 
Meziměsíčně zlevnil Natural 95 v průměru o 13 haléřů, nafta o dva haléře zdražila. V porovnání se stejným obdobím loňského roku je nejprodávanější druh benzinu dražší o 2,43 Kč (7,5 %), nafta o 2,82 Kč (9,0 %).
 
Na sousedním Slovensku ceny nejprodávanějších druhů pohonných hmot stagnovaly. Benzin Natural 95 zůstal na úrovni 1,447 eura (34,35 Kč), nafta na 1,334 eura (32,59 Kč). V pondělí o tom informoval server Natankuj.sk.
 
Průměrné ceny Naturalu 95 a nafty se vypočítávají z reprezentativního vzorku transakcí na karty CCS uskutečněných na všech terminálech na čerpacích stanicích v akceptační síti CCS v České republice, kterou k září 2010 tvořilo 2182 čerpacích stanic. Průměrné ceny se získávají jako podíly jednotkových cen za pohonné hmoty na všech terminálech v České republice, respektive v příslušném kraji, a celkového počtu terminálů. Hodnoty neovlivňuje využívanost čerpací stanice motoristy ani objem načerpaných pohonných hmot.

Témata: pohonné hmoty

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky