Za Rathův úplatek mohou zaplatit šokovaní občané!

Pondělní pořad Dvacet minut Radiožurnálu se netradičně nesl ve znamení novinářském. K mikrofonu pro hosta se totiž posadil novinář píšící pro server Martin Shabu. Řeč byla o nejnovější kauze české politiky – hejtmanu Davidu Rathovi.

660
reklama

Hejtman, poslanec a bývalý ministr David Rath byl společně s dalšími lidmi včera večer zatčen pro podplácení a machinaci s eurodotacemi. Ústecká krajská zástupkyně Lenka Bradáčová potvrdila, že v krabici sebou hejtman nesl sedm miliónů. Dohromady osm osob bylo zadrženo, které jsou současnosti v cele předběžného zadržení.

Značná hotovost, kterou měl hejtman u sebe, je podle novináře Shabu neduhem české politiky související s neprůhledným financováním politických stran. „U financování politických stran jsme se setkali s přenášením igelitek a vkládáním peněz na účty poslanců, kteří ji dále sponzorovali. Je to bohužel praxe, která v Česku je.“ Jednou ze spekulací je, že peníze měly sloužit k mimo rozpočtovému financování ČSSD.

Mezi zadrženými je i bývalý poslanec Petr Kott či ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Pancová. Podle Martina Shabu je zde přímá spojitost mezi zmíněnými osobami a hejtmanem Rathem. David Rath měl podle novináře domoct Kottovi stát se šéfem středočeské VZP a na oplátku za to měl získat určitou nemovitost. Ředitelka Pancová naopak na fotkách nemocnice z otevírání nových pavilonů či prezentací nových lékařských nástrojů z evropských dotací se objevuje vedle hejtmana Ratha.

Případu se ujala ústecká krajská zástupkyně Lenka Bradáčová, která je podle Martina Shabu ženou na správném místě. Postup policie dokazuje, že se začíná více soustředit na aktuální korupční kauzy než na korupční jednání v minulosti, která se těžko dokazují.


Šok ČSSD a doplatit mohou opět občané

Z prvotního vyjádření opoziční ČSSD byl podle Martina Shuby cítit především šok. Pokud se obvinění poslance Ratha potvrdí, bude ČSSD žádat složení poslaneckého mandátu a zastavení členství ve straně. David Rath je sice chráněn poslaneckou imunitou, podle novináře Shuby je možné, že se v nejbližší době sejde mandatorní imunitní výbor, který by Ratha imunity mohl zbavit.

„Nedovedu si představit, že by ho nevydali. Nedovedu. I tím, že vydali poslance Bártu a Škárku, tak v souvislosti, kdy opozice kritizuje vládu ve všem, nedovedu si představit, že by chtěli svého poslance uchránit. I KSČM naznačila, že s jeho vydáním nebude mít problém.“
Ze zásahu policie a dostupných informací ale podle novináře vyplývá, že po 48 hodin, kdy jsou zadržení v cele předběžného zadržení, se pokusí nasbírat dostatek důvodu, že nevydá pokyn k vazbě. K ní by mohl být Rath vydán až v případě sejmutí imunity.

Podle Martina Shuby ale celá kauza má větší dopad především na občany. Kauza totiž vysílá ne moc lichotivý obraz do Bruselu, kdy Evropská unie, o jejichž dotacích se v souvislosti se zneužíváním rovněž mluví, může dotace zastavit. Tím by stát na příjmové stránce přišel o sto miliard, které by nakonec museli zaplatit čeští občané.

Témata: korupce | rath, david

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky