Češi si nejvíce půjčují v červnu a listopadu

Z dat Era půjček shromažďovaných od roku 2007 plyne, že lidé v ČR stále nejvíce žádají o úvěrové produkty na jaře, dále před letními prázdninami a v předvánočním čase. Ve středu o tom informovala mluvčí Poštovní spořitelny Zuzana Kalátová.

660
reklama

Jak dále sdělila, podle ročního období se ale mění účelovost půjček. Klienti půjčkami financují častěji než dříve věci trvalejší hodnoty, tedy potřeby spojené s pořízením nebo zvyšováním standardu jejich bydlení. Důležité jsou však i věci pro chod domácností nebo rekreačních objektů.

"Sluníčko v mnohých z nás vyvolává touhu po něčem novém – jedni potřebují výkonného pomocníka na zahradu, v dalších se probouzí domácí kutil. Ne vždy jsou po ruce našetřené peníze, proto se klienti začnou zajímat o vhodný úvěrový produkt," vysvětlil Aleš Pospíšil, výkonný ředitel řízení segmentů Poštovní spořitelny.

Z dat je také patrné, že další nástup poptávky o úvěry přichází tradičně před Vánocemi. "Nutno zdůraznit, že dlouhodobě nabádáme veřejnost, aby se zadlužovala s rozumem. Není nutné brát si půjčky na zbytečnosti, ale naopak na důležité věci, které jsou pro chod domácnosti podstatné," doplnil Pospíšil.

Témata: půjčky

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky