Světové ceny ropy konečně klesají, prý jen kvůli Řecku

Světové ceny ropy v pondělí klesají. Hlavním důvodem jsou podle agentury Bloomberg zvyšující se obavy z odchodu Řecka z eurozóny.

reklama

Z burzovního vývoje vyplývá, že cena ropy typu Brent se v pondělí krátce před 17:40 SEČ pohybovala na úrovni 110,53 dolaru za barel. Oproti předchozímu závěru v New Yorku tak zlevňovala o 1,57 dolaru, tedy o 1,40 procenta.

Cena americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) ve stejnou dobu oproti předchozímu závěru v New Yorku oslabovala o 1,08 dolaru, tedy o 1,12 procenta, a stála 94,99 dolaru za barel.

Trhy se stále více obávají odchodu Řecka z eurozóny, a to i přes ujišťování z Bruselu, že se to nestane. K tomu je třeba ještě připočítat napjatou situaci ve Španělsku, kterému se prodražuje půjčování na trzích. Problémem je, že kdyby Řecko z měnové unie vystoupilo, nesplatilo by zřejmě půjčky zemím eurozóny a dluhová nákaza by se přesunula na další země, tedy do Itálie, Španělska a Portugalska. Recese by tak pravděpodobně byla mnohem hlubší, než si kdokoliv nyní myslí.

Finančním trhům udává směr dolů především dluhová krize v eurozóně, především pak řecká povolební situace a ztráty španělského bankovního sektoru. "Vedle toho saúdský ministr ropného průmyslu prohlásil, že by ropa měla ze současných úrovní klesnout na 100 dolarů kvůli převisu poptávky. Už dříve Organizace zemí vyvážejících ropu oznámila, že v dubnu těžila vysoko nad limitem. Poslední data ze západních ekonomik byla smíšená a dodala trhům vždy jen přechodnou podporu. To platí i pro zprávu o amerických zásobách ropy a ropných produktů, která ukázala překvapivě velký pokles," uvedl pro agenturu Mediafax ekonom Patria Finance Tomáš Vlk.

Témata: ropa

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky