Dolní komora polského parlamentu schválila fiskální pakt

Dolní komora polského parlamentu schválila smlouvu Evropské unie o rozpočtové stabilitě, a to navzdory výhradám premiéra Donalda Tuska. Informovala o tom v sobotu agentura AFP.

reklama

Pakt, který ještě před ratifikací musí schválit horní komora polského parlamentu, byl přijat v pátek pozdě večer.

Na fiskální smlouvě se po několikahodinovém maratonu dohodli vedoucí představitelé Evropské unie v březnu, jejím iniciátorem bylo Německo. Pakt vyvíjí tlak na vlády, aby držely své výdaje na uzdě. Fiskální unie byla na březnovém summitu lídrů EU podepsána všemi jejími představiteli s výjimkou Británie a České republiky.

Německo v pondělí důrazně odmítlo jednat o změnách nedávno uzavřeného paktu rozpočtové disciplíny v eurozóně a podporovat ekonomický růst vytvářením nových dluhů, jak navrhuje socialista Françoise Hollande, který byl v neděli zvolen prezidentem Francie.

"My v Německu jsou toho názoru, a já osobně, že fiskální pakt se nebude opět projednávat," řekla německá kancléřka Angela Merkelová, která připomněla, že 25 z 27 členských států EU už podepsalo po "velkých tahanicích" dohodu o přísné rozpočtové kázni v březnu, přičemž výjimku tvořila jen Británie a Česká republika.

V podobném duchu jako Merkelová se vyjádřil v týdnu i šéf Evropské komise José Manuel Barroso a také prezident německé centrální banky Bundesbank Jens Weidmann.

Témata: Polsko

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky