Řecký prezident se snaží odvrátit další volby

Řecký prezident Karolos Papulias se sejde se zástupci parlamentních stran a pokusí se je přesvědčit, aby vytvořili "krizovou" vládu. Pokud se mu to nepodaří, čekají Řecko další volby, informuje v sobotu server stanice BBC a agentura AFP.

reklama

Řecko musí rychle přijmout obří škrty, aby splnilo podmínky Evropské unie, Mezinárodního měnového fondu a Evropské centrální banky na finanční záchranu a zůstalo součástí eurozóny. Volby, které se konaly minulou neděli, ale skončily patem – žádná ze stran nezískala ve 300členném parlamentu většinu.
 
O sestavení kabinetu se už pokusili předsedové tří nejsilnějších parlamentních stran – vítěz Antonis Samaras z konzervativní Nové demokracie, druhý v pořadí Alexis Tsipras z Koalice radikální levice (SYRIZA) a vůdce řeckých socialistů (PASOK) Evangelos Venizelos.

Jejich snaha ale skončila neúspěchem – Venizelos svůj mandát k sestavení vlády vrátil prezidentovi v sobotu v poledne. Podle ústavy nyní prezident svolá lídry stran k poslednímu pokusu o vytvoření vlády národní spásy. Řecká média napsala, že to udělá až v pondělí.
 
V případě, že se Papuliasovi nepodaří do čtvrtka obrousit hrany názorů jednotlivých stran, vypíše volby a Řekové půjdou opět k volebním urnám. Papuliasovy šance jsou ale podle komentátorů malé.
 
Volby se mohly uskutečnit v červnu. Podle průzkumů veřejného mínění by největší šanci na úspěch měla SYRIZA. Ta by se pak mohla domluvit s některou z menších stran a vytvořit "protiúspornou" vládní koalici.
 
Německo ale v pátek varovalo, že Atény bez reforem nemohou očekávat žádné peníze. Naznačilo také, že eurozóna by si v případě, že by ji Řecko opustilo, nějak poradila.
 
Prezident německé Bundesbank Jens Weidmann v sobotu v rozhovoru pro list Süddeutschen Zeitung připomněl, že pokud Řecko nesplní své závazky, riskuje zrušení finanční pomoci.

Témata: řecko

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky