Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Portugalci přišli o čtyři státní a církevní svátky

Portugalci přišli o čtyři státní a církevní svátky

Foto: Pixmac

Portugalský parlament schválil v rámci úsporných opatření zrušení čtyř z celkových 14 svátků od příštího roku. Informovala o tom zpravodajská stanice BBC.

V období let 2013 až 2017 tak nebude dnem pracovního klidu 5. říjen - Den prohlášení Portugalské republiky z roku 1910, ani 1. prosinec, kdy si Portugalci připomínají osvobození ze španělské nadvlády z roku 1640. V oba tyto dny budou Portugalci na rozdíl od dosavadní praxe pracovat. Po dohodě s Vatikánem se bude pracovat i o církevních svátcích - Všech svatých (1. listopadu) a slavnosti Nejsvětějšího Kristova těla a krve, která má pohyblivé datum. Lisabon předpokládá, že zrušením svátků zvýší konkurenceschopnost a ekonomickou aktivitu Portugalců. Portugalsko se po Řecku a Irsku stalo třetí zemí eurozóny, která obdržela záchranný balíček. Získalo podporu ve výši 78 miliard eur. Výměnou musel Lisabon přijmout tvrdá úsporná opatření a implementovat hluboké strukturální reformy. Portugalsko už snížilo v rámci úsporných opatření platy ve veřejném sektoru a zvýšilo daně v rámci boje s rozpočtovým deficitem a ekonomickou krizí.

Témata:  Portugalsko

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

19. dubna 2024 14:49

Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje?

„V posledním roce česká koruna výrazně oslabuje vůči oběma světovým měnám, ovšem v posledním měsíci se tento vývoj začal značně lišit,“ říká analytik BHS Timur Barotov.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy